Cozmin Mihai, medic psihiatru a explicat pentru publicația „Adevărul” acest fenomen, numit bullying. Din păcate, este din ce în ce mai prezent în școlile din România.

Bullying-ul, din ce în ce mai prezent

Fenomenul de bullying este tot mai întâlnit în școlile din România și nu numai. Cauzele principale pornesc din copilărie și ajung până la maturitate, serviciu, societate sau mass-media. Bullying-ul duce la conflict între victimă și agresor, aceasta putându-se manifesta verbal, psihologic, online sau fizic.

„Mintea fragedă a unui copil asimilează şi reproduce toate comportamentele la care a luat parte, mai ales dacă acestea vin din partea cuiva apropiat. Lipsa de atitudine a celor din jur, lipsa de bună creştere şi atenţie din partea părinţilor, chiar şi a cadrelor didactice, pot perpetua aceste comportamente şi astfel conduc la formarea unei persoane cu vicii comportamentale”, a explicat pentru „Adevărul” Cozmin Mihai, medic psihiatru.

Comunicarea este cheia

Comunicarea între părinte și copil este foarte importantă pentru a depista problemele apărute în viața copiilor. De asemenea, suportul familiar este extrem de important și îi ajută pe ce mici să fie mult mai rezistenți la stres, consideră specialiștii.

Termenul de bullying

Termenul bullying vine din englezescul „bully”, care înseamnă bătăuș, huligan. Lipsa educației este cea care pune bazele comportamentului agresiv. Familia ar trebuie să fie cea care oferă copilului educația potrivită. Triggerele care duc la astfel de comportamente agresive pentru copii vin din frustrări și lipsa de atașament din partea părinților.

Cozmin este de părere că cel mai bine ar fi să acționăm la timp. Un copil crescut într-o familie disfuncţională cu abuz de alcool şi violenţă îi va fi compromisă toată viaţa. Trebuie salvat cât se poate de repede și scos din acea familie pentru a putea face ceva cu viața lui. În sânul unei astfel de familii, copiii nu prea reușesc foarte multe.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.