Județul Brașov se afla în posesia a 10 tabere școlare de stat înainte de 1989, dar datorită retrocedărilor sau litigiilor acestea au ajuns într-un stadiu de degradare. Singurele care ar mai avea o șansă la un nou început, peste câțiva ani, sunt numai 3 la număr, iar asta dacă Primăria municipiului Brașov și cea din Predeal vor reuși să reglementeze situația lor juridică, conform Agenției de presă Rador.
Problema terenului
Purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea, a declarat următoarele despre situația proprietăților:
“Municipalitatea este în faza finală de reglementare a situației juridice a terenului pe care sunt cele trei clădiri în care au funcționat tabere pentru elevi, clădiri pe care le-am primit de la Ministerul Tineretului, în urmă cu mai mulți ani. Din păcate, la acel moment am primit proprietatea asupra clădirilor, nu și a terenului, terenul având un alt proprietar. De-a lungul anilor am avut multe discuții cu autoritățile publice din Predeal, pentru a reglementa această situație. Acum suntem la OCPI cu documentația necesară, iar după ce vom finaliza această procedură sperăm să avem și acordul Consiliului Local din Predeal de reglementare a situației juridice și atunci vom putea demara investițiile necesare pentru aducerea la viață a celor trei clădiri”.
Tabere în străinătate
Persoanele ce își pot asuma costurile unor tabere privatese uită deja peste hotare.
“Se fac și tabere, organizat. Avem o doamnă profesoară care organizează în timpul vacanței de vară excursii în străinătate, chiar tabere. Da, se organizează”, susține un elev. „Am fost hotel / motel. Am stat aproximativ o săptămână minus 2 zile dus-întors, pentru că a durat aproximativ 12 ore, din câte îmi amintesc. Mai mult a durat drumul din România către graniță, decât de la graniță către Veneția. Cel puțin la Colegiul «Grigore Moisil» și vara aceasta va fi o tabără la Amsterdam, din câte am înțeles, tot organizată de profesoara cu care a fost și la Veneția. Caut într-o tabără și puțină independență, să nu fim supravegheați cum am fost în clasele 5-8. Ce nu mi-a plăcut la aceasta a fost faptul că era un program foarte strict și era și anunțat în seara de dinainte”, a spus un tânăr.
Până în 1989, în județ funcționau tabere școlare, între altele, la Dâmbul Morii, Timişul de Jos, Timişul de Sus, Predeal sau la Sâmbăta de Sus.
Sursa citatelor aici.