Liceul Tehnologic „Alexandru Vlahuţă“, din comuna botoşăneană Şendriceni, a devenit o adevărată fabrică de bucătari. Zeci de elevi au învățat să gătească.
Elevii devin masterchefi
Liceul tehnologic a devenit renumit pentru fabrica de bucătari pe care o pune la dispoziție. Foarte mulți elevi din mediul rural învață să gătească acolo. Beneficiază de dotări de top, precum și stagii de pregătire cu profesioniști din România și din străinătate.
Zona gastronomică este din ce în ce mai căutată la noi în România. Astfel, liceul din Botoșani a speculat acest lucru și acum primește elevi care vor să învețe această meserie. Elevii s-au remarcat inclusiv la olimpiadele naţionale de gastronomie.
„Este un loc unde se formează profesioniştii şi dovada este faptul că nu există unitatea economică în Botoşani unde să nu găsim foşti elevi ai liceului“, spune directorul liceului, Viorel Dohotaru, pentru adevărul.ro.
Locuri puține, mulți candidați
Diana în vârstă de 17 ani trăiește într-o comună din Botoșani. Ea este elevă în clasa a XI-a și își dorește mult de tot să ajungă masterchef renumit. Astfel că, aceasta învață întruna, face foarte multă practică, iar, de curând, a luat parte la un stagiu internațional, cu ajutorul progrmaului Erasmus. Aceasta a participat la mai multe concursuri în Spania și Italia.
Maria, colega ei, este din Oroftiana, comuna Suharău și învață la profilul de alimentaţie publică şi turism. Acest liceu este șansa ei de a-și pregăti viitorul și de a reuși să realizeze ceva. Aceasta iubește gastronomia și arta culinară și dorește să își deschidă propriul restaurant.
„Vreau să devin antreprenor, să-mi deschid propria afacere în domeniul culinar. Mă ajută foarte mult ceea ce am învăţat la şcoală, proiectele la care am participat. Mă pot dezvolta singură“, spune Maria.
În situația celor două fetițe se află foarte mulți elevi de la acest liceu. Toți își doresc să învețe o meserie.
Directorul liceului, spune că profilul de alimentație publică este locul unde elevii învață să devină bucătari profesionişti, patiseri, brutari, barmani sau ospătari.
„Avem 29 de clase de liceu şi profesională, dintre care 17 sunt de învăţământ profesional. Cred că suntem unitatea de învăţământ din judeţul Botoşani cu cele mai multe clase de învăţământ profesional. Învaţă o meserie şi nu devine un asistat social, este o şansă în plus. Noi pregătim elevi prin învăţământ tehnologic şi învăţământ profesional în multe calificări. Dar, într-adevăr, calificările pe partea de turism şi alimentaţie publică sunt cele care se completează primele în planul de şcolarizare“, spune directorul liceului.
Liceul are dotări de top unde se pot pregăti elevii. Cei 100 de ucenici au la dispoziție o bucătărie uriașă, cu dotări moderne, un mini-laborator pentru patiserie și cofetărie, dar și cuptoare de ultimă generație.