Este evident că în școlile din România încă este o rușine să vorbești despre așa ceva elevilor. Profesorii evită astfel de subiecte și nici nu există o materie care să-i educe pe copii din punct de vedere sexual. Dar, în schimb, bine că există muzică și desen în școli generaliste.

Infecțiile cu transmitere sexuală au crescut în timpul pandemiei

Pandemie a adus cu ea mai multe lucruri negative decât pozitive. Potrivit unui studiu National Geographic, rata infecțiilor cu transmitere seuxală a crescut semnificativ în timpul pandemiei de COVID-19. Cauza principală este că pandemie a împiedicat eforturile de testare pentru boli ca gonoreea, sifilisul sau chlamydia.

Testele de rutină au fost amânate din cauza lipsei de personal, dar și a problemelor cu aprovizionarea. Testarea contează foarte mult și este o ramură esențială pentru a controla răspândirea bolilor, care, de obicei, apar fără niciun simptom.

Există fie bărbați, fie femei, unul dintre parteneri care să fie bolnav dar să nu prezinte nimic. Peste 50% nu au simptomatologie în niciun fel”, spune dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrică-ginecologie.

Ce trebuie să știe elevii și studenții

Așa cum spuneam la începutul articolului, la noi în România mai ușor cu educația sexuală. Nimeni nu vrea să își asume. Dar, doctorul Ioan Stoian spune că infecțiile cu transmitere seuxală se pot transmite și prin alte căi, nu doar prin contact sexual așa cum sugerează numele. Asta este foarte important pentru adolescenți.

Acesta ne dă drept exemplu un prosop din hotel care poate nu este spălat bine sau o piscină care nu este clorinată suficient, o cadă de la un hote ori prosopul pe care îl împart elevii după ora de sport. Dr. explică în continuare că prin contactul cu părțile intime, ajunge să transmită o boală cu transmitere sexuală. Așadar, nu este obligatoriu să existe contactul sexual propriu-zis.

De aceea, este foarte important ca partenerii sexuali să se testeze. Dar, chiar și așa, pentru că nu există educație sexuală, se ajunge la medic foarte târziu, atunci când infecția deja este prezentă și își face treaba.

„De aia trebuie educație sexuală: să îi înveți pe acești copii care urmează să-și înceapă viața sexuală. Este foarte important pentru sănătatea și viitorul lor. Trebuie să abordăm aceste teme, să le discutăm deschis, să învățăm acești adolescenți tineri despre ele, despre cum să le prevenim, astfel încât să nu se întâmple mai devreme sau mai târziu”, completează dr. Ioan Stoian.

În majoritatea țărilor europene, educația sexuală este materie obligatorie în școli, pe când, în România, această lege a fost amânată. Ba chiar mai mult de atât, țara noastră înregistrează un record negativ. Este pe primul loc în Europa ceea ce privește mamele minore sub 15 ani.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.