Planurile cadru recente direcționate către liceu urmează să intre în vigoare din septembrie 2023, conform declarațiilor insistente ale ministrului Sorin Cîmpeanu. Legea Educației, are ca bază proiectul România Educată, iar aceasta nu a fost momentan datăcătre dezbatere publică, iar implementarea necesită un an.

Programa anului viitor

Astăzi s-au anunțat rezultatele finale ale Evaluării Naționale, iar ministrul Sorin Cîmpeanu a trebuit să răspundă la o întrebare cu privire la cum o să fie structurată programa pentru Evaluarea Națională de anul viitor, asta în contextul în care noile planuri cadru pentru liceu sunt discutate din ce în ce mai mult, ce urmează să se aplice din septembrie 2023.

“Anul viitor cei care vor fi clasa VIII-a vor fi avut probleme cu funcționarea, știu din clasele a V-a și a VI-a, vom ține cont. Pe măsură ce înaintăm înregistrăm progrese spre normalizare, spre stabilirea unei tematici conforme programei. N-aș vrea să uităm faptul că începând cu septembrie 2023 ne-am angajat că vom avea planuri cadru complet noi la liceu, că vom avea un curriculum puternic reformat în spatele fiecărei discipline, că vom avea planuri-cadru revizuite la învățământul primar și gimnazial. Domnul secretar de stat Bogdan Cristescu pentru asta este secretar de stat în Ministerul Educației să se ocupe de coordonarea reformei planurilor-cadru și curriculumului. Și asta se va reflecta, bineînțeles, și în programa de examen,” a declarat Cîmpeanu.

Disciplinele din trunchiul comun

Ieri, ministrul Educației a specificat disciplinele ce urmează să facă parte, cel mai probabil, din trunchiul comun, la liceu. Religia, limbile moderne și educația fizică lipsesc.

De asemenea, formarea profesorilor este considerată ca fiind rezolvarea la înregistrarea diferențelor pe evaluări la subiectele de tip grilă.

“Domnul Cristescu va coordona și programul de formare a evaluatorilor. Există deja multe cereri din partea cadrelor didactice pentru a participa la acest program. Rezultatele obținute în urma pilotării vor fi fi implementate în metodologia de organizare a examenelor naționale de anul viitor. Vom analiza cu maximă atenție și acele situații când am avut o diferență de evaluare pe subiecte de tip grilă. Lucru care mi se pare inadmisibil. Vom cunoaște toți acești colegi. Vom lua măsuri în conformitate cu cadrul legal existent acum. Pe viitor dorim să avem la nivel de lege care va implementa proiectul România Educată, mai multe mecanisme și pârghii pentru a susține acei colegi ai noștri, cei mai mulți dintre ei sunt profesioniști, să evităm și astfel de situații,” a afirmat ministrul.

Distribuie:

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.