Anul trecut a fost probabil cel mai frumos an din viața mea, cu toate că a izbucnit pandemia și au apărut multe restricții care ne-au afectat din multe puncte de vedere. Pentru mine, faptul că am reușit să ies din zona de confort a contat mult, poate chiar mai mult decât m-aș fi așteptat.

Mi-am călcat peste orgolii și frici, reușind să accesez două burse de studiu Erasmus+. Astfel, am avut ocazia să îmi petrec aproape tot anul 2020 departe de casă. Prima data în Finlanda, iar a doua oară în Franța, la două universități bine cunoscute în țările lor.

Datorită faptului că programul Erasmus+ oferă studenților experiențe comune, am reușit împreună cu domnul profesor coordonator Erasmus din facultate să mobilizăm mai mulți studenți care să povestească despre trăirile lor din mobilitățile de studiu în Europa.

Am adunat deja peste 10 povești frumoase, care au reușit să inspire și alți colegi să facă pasul spre o schimbare de abordare asupra vieții de student.

Ce avem în comun toți cei care am accesat burse Erasmus+?

Acesta este subiectul pe care vreau să îl abordez în acest articol. Vreau să vorbesc despre faptul că toți cei care au accesat burse Erasmus+ au ceva în comun. La rândul său, domn profesor Nick ne povestea că a avut parte de aceleași experiențe pe când era student, iar de aici se vede clar dedicarea sa pentru acest program.

Observ că ne-am strâns o mică comunitate la nivel de facultate, cu studenți și absolvenți, care împărtășim valori comune. De aici și zicala pe care am primit-o recent într-un comentariu ”Once Erasmus+, forever Erasmus+”. Dar ce ne-au insuflat oare aceste experiențe trăite prin străinătate, de tot vorbim atât de mult despre ele?

5 Beneficii Oferite De Programul Erasmus+

Le voi numi beneficii, deși ele sunt un cumul de diverși factori care ne-au influențat viața și modul de gândire. Scriu aceste rânduri prin prisma tuturor poveștilor acumulate pe blog de la colegi, observând clar că sentimentele cu care ne-am întors acasă din mobilitățile Erasmus+ sunt asemănătoare în toate relatările noastre.

1. Încrederea în sine

Faptul că îți calci peste frici și reușești să pleci la studiu undeva departe de casă, între oameni pe care nu îi cunoști și într-o cultură diferită de cea cu care ești obișnuit te face să devii mult mai puternic ca și caracter. Începi să-ți definești foarte bine calitățile, iar în ceea ce privește slăbiciunile, începi să fii conștient de ele și încerci să le repari.

Ajungi în momente în care vrei nu vrei te descurci singur, găsești soluții la orice problemă și ajungi să fii independent. Toate aceste lucruri nu fac decât să-ți dea mai multă încredere în tine, să te maturizeze și să-ți dovedească că limitele ți le impui singur, că ele nu există defapt. Îți las câteva exemple din propria mea experiență, cu care sunt sigur că empatizezi și tu.

  • Mi-a fost frică că nu o să mă descurc cu studiul în engleză
    Engleza învățată la școală este cu mult departe de engleza care se vorbește în realitate. Mă refer la faptul că ai nevoie de experiență de vorbit efectiv, ca să poți să ajungi să vorbești fluent. Eu am avut această frică la început, crezând că o să mă simt stânjenit să vorbesc cu accent ciudat, să greșesc cuvinte, să mă blochez..

    Am eliminat această barieră deoarece toți studenții sunt în aceeași situație. Nu-ți mai zic că engleza care se vorbește în Franța este cu mult sub ceea ce vorbim noi.
  • Mi-a fost frică să nu mă pierd pe drum
    Frica că nu o să găsesc locul în care trebuia să ajung mă înspăimânta. Ajungi în aeroport într-o țară străină, nu cunoști limba, nu știi cum sunt oamenii și ți-e frică că te vei rătăci.

    Am doborât-o și pe asta deoarece oriunde vei ajunge, va fi super simplu să ajungi la destinație. Este plin de semne, sunt locuri în care poți să întrebi, sunt mulți turiști ca și tine care caută acel loc și sunt sute de oameni pe care îi poți întreba cu încredere în engleză.

    M-am descurcat prima data să ajung din San Jose în Santa Cruz… în SUA la 10 000 km departe de casă. Era prima mea experiență în străinătate, engleza era slabă și tot am ajuns cu bine fără emoții.
  • Mi-a fost frică că o să locuiesc cu oameni ciudați
    Toți oamenii care au ales să plece cu Erasmus sunt oameni calumea. Ei sunt acolo din aceleași motive ca și tine. Scopul lor este să-și facă prieteni, să se distreze și să călătorească. Fie că sunt indieni, chinezi sau bulgari, crede-mă că este vorba doar de a fi deschis și să te obișnuiești cu o altă cultură.

    Eu am locuit prima dată cu un bulgar și eram reticent la faptul că aveam prejudecăți despre ei. Află că și acum sunt prieten cu el. A doua oară am locuit cu irlandezi, cu care de asemenea m-am înțeles bine. Colegii noștri au locuit cu indieni, nemții, coreeni și sunt sigur că s-au înțeles bine cu ei.
  • Mi-a fost frică că o să fiu cel mai prost de la facultate și că nu voi lua examenele
    Avem impresia că prin afară studenții sunt genii. Nu e deloc așa. Adevărat, facultățile sunt mai dotate, programele de studiu mai atractive, dar studenții sunt studenți ca și noi.

    Nivelul e asemănător și îți spun asta prin prisma faptului că am experimentat două universități bune din două țări diferite. M-am descurcat foarte bine, alți colegi români plecați în alte părți de asemenea.

2. Cunoaștere

Vei ajunge să cunoști locuri și culturi pe care nu multă lume are ocazia să le exploreze atât de profund pe cât o vei face. Vei locui aproximativ 4,5 luni într-un oraș din Europa și vei cunoaște probabil peste 10-15 naționalități diferite de oameni.

Dă-ți seama ce mix de cultură este acolo la școală, ce povești și distracții se adună pe parcursul mobilității. Vei ajunge să cunoști mulți oameni, să le cunoști culturile. Eu încă mai vorbesc cu colegii străini din Erasmus, încă gătesc rețeta de clătite cu bacon primită de la colegii mei olandezi.

Pe deasupra, vei simți vibe-ul orașului respectiv în fiecare zi, vei începe să devii parte din comunitate, mai ales dacă este un oraș mai mic. Eu simt că o parte din mine încă a rămas în Hyvinkaa și Rennes. Abia aștept să merg în vacanță pe acolo ca să resimt ceea ce am trăit acolo pe parcursul unei perioade atât de frumoasă.

De asemenea, vei călători prin locuri pe care nu apuci să le vezi doar într-un concediu, asta te asigur. Și vei avea timp și prieteni cu care să mergi.. asta e cel mai fain.

3. Schimbare a modului de gândire

Cu toții am afirmat asta, cel puțin cei cu care am discutat eu și cei care au scris pe blog. Nu ai cum să nu observi că atunci când te întorci acasă, începi să vezi și să apreciezi altfel lucrurile. Faptul că ai fost plecat îți va da un soi de a vrea să mai ai astfel de experiențe, nu neapărat Erasmus, dar ceva semnificativ în viață.

Experiența în sine îți arată niște lucruri interesante, cum ar fi faptul că este foarte important să te aventurezi în viața asta cu oameni care au aceleași scopuri și viziuni ca și tine, cum sunt colegii care vin în Erasmus. Te va face să mai elimini din prejudecăți, să fii mai responsabil și să fii deschis la a face lucruri noi.

4. Alimentarea dorinței de a-ți valorifica calitățile

Probabil cu toții am trecut prin asta. Am ajuns la facultate într-o țară din Europa și am avut tendința să fim rezervați atunci când venea vorba de a ne arăta cunoștințele pe care le-am acumulat în România.

Pe măsură ce am prins curaj, am văzut că defapt noi suntem buni și că falsa impresie că sunt mai jos decât restul era falsă. Așadar, de aici începe să îți vină o oarecare stare de bine și vei fi mult mai conștient de ceea ce poți tu cu adevărat.

Ajungi să îți șlefuiești abilitățile teoretice și practice deoarece vei avea parte de sisteme diferite de studiu pe parcursul mobilității Erasmus. Vei vedea că universitățile din afară pun accent mare pe practică, pe gândirea critică și pe munca în echipă.

Vei deprinde multe abilități noi, dar vei reuși să-ți îmbunătățești și abilitățile pe care le aveai deja. Astfel, când ajungi acasă vei avea o poftă nebună de a arăta ce știi să faci și vei vrea să te dezvolți și mai mult.

5. Avantajul competitiv

Punctul 5 vine ca o concluzie asupra a tot ce am spus până acum. Toate beneficiile de mai sus se transformă în final într-un avantaj competitiv pe care îl vei avea în fața celorlalți. În afară de faptul că vei cunoaște mai mulți oameni și îți vei deschide niște portițe spre occident, totodată vei avea parte și de aprecierea altor oameni.

Angajatorii se arată mai deschiși să angajeze un student/ absolvent care a fost plecat cu Erasmus, decât unul care nu a fost.

Uită-te la stagiile de internship de la Bosch, P&G, British American Tabacco, Ursus Breweries sau alte companii mari din țară cu oportunități de carieră extraordinare și citește cerințele internship-urilor.

Vei vedea că mulți apreciază experiențele internaționale și activitățile extra-școlare. Asta pentru că uneori, mai presus de abilitățile profesionale la un tânăr abia ieșit de pe băncile școlii sunt valorile personale cu care acesta se prezintă la un job. Restul se învață!

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.