Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, a declarat faptul că a negociat cu Sorin Cîmpeanu pe care l-a numit „colegul și prietenul meu”, despre „necesitatea de a investi în această zonă”, făcând referire la facultățile care formează ingineri, în cadrul unei dezbateri ce a avut loc săptămâna aceasta la Politehnica, legată de „România viitorului”.

Negocierea

Finanțarea suplimentară a universităților politehnice a fost susținută „între prieteni”, lucru specificat de cei doi participanți la dezbaterea de la Universitatea Politehnică. Pe parcursul discursului lui Mihnea Costoiu, când acesta explica mai exact ce a fost negociat și cum, ministrul Cîmpeanu a intervenit, motivând această întrerupere prin completarea cu acronimul folosit pentru conturarea domeniilor tehnice – STIM (Științe, tehnologie, inginerie, matematică), STEM în engleză.

Dialogul integral între cei doi

Mihnea Costoiu: „Trebuie să acceptăm ideea că centrele importante de competență trebuie susținute, pentru că altfel vom investi bani fără rezultat. Ultimul mesaj pe care vreau să-l dau este că acum este evident pentru toată lumea: suntem într-o majoră, într-o profundă criză a forței de muncă. În general. Din nefericire este o criză profundă a forței de muncă educate și este foarte important să acceptăm că nu mai putem facem de toate, pentru că nu se poate, aceasta este realitatea, și trebuie să ne concentrăm pe acele zone care aduc plusvaloare. Sunt acuzat și voi continua să fiu acuzat în continuare că vorbesc doar despre inginerie. Evident că este în inima noastră, în viața noastră și așa mai departe, însă trebuie să acceptăm că dacă vrem industria de care ați vorbit fiecare dintre dumneavoastră, cineva trebuie să lucreze în acea industrie. Mult, puțin, mai repede, mai devreme, dar cineva trebuie să fie acolo.

Și revin cu aceste cifre până când o să obosesc și o să iau de la capăt: suntem după 30 de ani de la revoluție cu 200.000 de ingineri plecați din această țară. Și 20.000 de medici plecați din această țară și dacă vorbim despre ce-am văzut la standuri, covârșitoarea majoritate a oamenilor care reușesc să aducă plusvaloare au în spate ingineria. Deci trebuie să înțelegem, și mă uit la colegul și prietenul meu domnul ministru Cîmpeanu cu care am negociat în calitate de rector și de reprezentant al universităților tehnice și de tehnologie și al universităților în general necesitatea de a investi în această zonă…

Sorin Cîmpeanu: STIM.

Mihnea Costoiu: Știm, mulțumesc, dar vreau să…

Sorin Cîmpeanu: STIM – Științe, tehnologie, inginerie, matematică

Mihnea Costoiu: STIM, da. Exact. Trebuie să înțelegem că trebuie să fie nu doar educație, așa cum spuneai mai devreme George, trebuie să fie educație, dublată de expertiză, dublată de mediul juridic-legislativ permisiv, dublată de continuitate”. (…)

Sorin Cîmpeanu: „Pentru că m-a provocat colegul și prietenul meu Mihnea Costoiu, săptămâna viitoare cel mai târziu vom face publice proiectele celor două legi ale Educației de învățământ superior și învățăm împreună diversitate. Vom sublinia diferențele între forma în care aceste proiecte au intrat în dezbatere publică și forma în care aceste proiecte au ieșit din dezbatere publică și vom prezenta cele multe zeci de propuneri care au rezultat pe parcursul acestei dezbateri publice organizate într-o manieră stric formală, dar totuși mi-au dat multe zeci de idei de îmbunătățire în puncte esențiale. Deci vor fi diferențe evidente între proiectul care a intrat și despre care am spus că este perfectibil și proiectul care va ieși săptămâna viitoare, care și el este perfectibil, dar e mult mai bun decât ce eu, ca ministru al educației, am introdus în consultare publică. Printre aceste modificări este o susținere privilegiată, într-adevăr, stabilită împreună cu Asociația Română a Universităților Tehnice (ARUT) pentru domeniul științe, tehnologie matematică, atât pentru partea de inginerie cât și pentru partea de profesori de care avem nevoie în învățământul preuniversitar, respectiv științe și matematică. E foarte importantă susținerea STIM la nivel de lege”.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.