Băile Herculane se află în județul Caraș-Severin, Banat și este un oraș cu aproximativ 5.000 de locuitori. Situat pe Valea Cernei la 289 de km distanță de București este recunoscut ca cea mai veche stațiune turistică a României, dar și cea mai vizitată din Europa de Vest, atât de români, cât și de străini.
Apele curative sunt principalul motiv pentru care te vei bucura de o vacanță aici, dar nu numai. Poți vizita o mulțime de atracții turistice, trasee și peisaje mirifice.
Băile Herculane – scurt istoric
Băile Herculane se află la o altitudine de 168 de metri, iar apele termale de aici au dus la construirea și dezvoltarea uneia dintre cele mai mari și mai importante stațiuni balneare unde oamenii beneficiază de tratamente cu aerosoli, spa cu ape sărate și sulfuroase, aerosoli, hidrokinetoterapie, masaje, crioterapie, electroterapie și multe altele.
Cultul balnear a fost preluat de la greci și introdus de către romani în țara noastră. Majoritatea românilor vin aici pentru a ține sub control osteoporoza, reumatismul și bolile cardiovasculare. Astfel, acestea aduc o mulțime de beneficii sănătății organismului și minții.
Băile Herculane au o istorie de aproape două milenii, construcția stațiunii fiind începută de împăratul Traian în 120 d.Hr. În partea de Est a stațiunii sunt Munții Mehedinți, iar în cea de Vest, Munții Cernei. Numele acesteia vine de la zeul Hercules, considerat simbol de putere și echilibru între natură și om.
Pe vremea romanilor, orașul se numea Therme Herculi, iar în acest loc s-au ridicat monumente închinate zeilor, temple și, desigur, băi. După retragerea armatei romane, stațiunea și-a pierdut din popularitate, însă odată cu Pacea de la Passarowitz, începe o nouă etapă de modernizare, când Imperiul Austriac preia teritoriul.
Acum se edifică majoritatea clădirilor, precum băile „Neptun” și „Diana”, Ansamblul Cazinoului, podurile de piatră și fontă peste râul Cerna, Ansamblul arhitectonic dintre Baia Neptun și Podul Roșu, Cazinoul, hotelurile „Traian” și „Decebal”, statuia lui Hercules și statuia zeiței Diana, gara și multe altele.
În anul 1736, generalul Andreeas Hamilton care era guvernator al Banatului din partea împăratului Carol al VI-lea, consolidează stațiunea, iar aceasta este vizitată de personalități marcante ale acelor timpuri, precum: Împăratul Francisc I, Elisabeta Împărăteasa Austriei și Împăratul Franz Iosef.
La finalul Primului Război Mondial, Băile Herculane revin în proprietatea României, iar după cel de-al Doilea Război Mondial, localitatea a devenit oraș. Din 2011 este considerată stațiune balneară turistică.
Așadar, pe lângă factorul terapeutic de care vizitatorii se pot bucura din plin, Băile Herculane sunt locul perfect de a-ți încărca bateriile, a scăpa de stres, dar și pentru vizitarea celor mai spectaculoase lăcașuri de cult și atracții turistice din România. De asemenea, aici poți face poze alături de peisaje unice care vor rămâne o amintire frumoasă.
Te poți bucura chiar și de festivaluri organizate în lunile de vară și toamnă:
- Festivalul Pinul Negru de Banat (luna iunie)
- Festivalul Internațional de Folclor Hercules (luna iulie)
- Balul Strugurilor (sfârșitul lunii august)
- Zilele orașului (prima jumătate a lunii septembrie)
Băile Herculane – tratament și factori terapeutici
Apele minerale clorurosodice, sulfuroase, saline și calcice au un grad redus de radioactivitate, ceea ce le face perfecte pentru tratarea diferitelor probleme de sănătate. De asemenea, aerul este important în terapie și eficientizează procesul de vindecare, datorită faptului că este puternic ionizat.
Acest lucru face ca aerul respirat de vizitatori să aibă o calitate excelentă și să se poată compara cu cel de la cascada Niagara sau stațiunea Davos din Alpii Elvețieni.
Astfel, boli ale aparatului respirator, sinuzite, traheobronșite și rinite cronice, hipertrofie amigdaliană, faringite și laringite să fie ameliorate cu brio în timpul acestor cure. De asemenea, afecțiunile precum reumatismul inflamator sau degenerativ, ale coloanei vertebrale, membrelor superioare și inferioare sunt tratate cu foarte mare atenție.
O vizită la Băile Herculane poate îmbunătăți și afecțiunile post-traumatice, cum ar fi recuperarea după operații, fracturi, leziuni, dar și diverse sechele fără leziuni. Mai mult decât atât, anumite boli ale sistemului nervos, paraliziile sau asteniile, pot dispărea înainte de a deveni probleme definitive.
Chiar și bolile asociate pot beneficia de apele termale. În această categorie intră probleme digestive, boli cardiovasculare, dermatologice, ginecologice, de nutriție și multe altele. Stațiunea beneficiază de climat de depresiune intramontană, ape minerale izotermale și hipertermale sulfuroase, calcice, clorurate, sodice și oligominerale.
Din cele 19 izvoare cu ape minerale și termale care au oferit atât de multă popularitate stațiunii în întreaga lume, doar 9 sunt integrate în băile termale și folosite parțial, restul fiind deversat în Cerna. Cele 9 sunt:
- Maria (azi, Neptun)
- Neptun 3
- Elisabeta (azi, Diana)
- Hercules; Hebe
- Ileana (azi, Apollo 1)
- Hygeea; Iosif
- Diana 3
Proprietățile apelor sunt comparate cu cele ale stațiunilor franceze, extrem de populare pentru calitățile lor terapeutice. De asemenea, nu rata curele interne cu apă. Neptun 3 este benefic pentru afecțiuni oculare, Neptun 2 pentru probleme gastrice, Diana 3 se recomandă în cazul afecțiunilor biliare, iar Domogled pentru hipertensiune.
Băile Herculane – obiective turistice
Băile Herculane pot fi vizitate chiar și iarna, iar în această perioadă te vei bucura de imagini imaculate ale naturii, care te îmbie la fiecare privire.
De asemenea, indiferent de anotimp poți face o mulțime de excursii pentru a vedea atracțiile turistice ale zonei. În plus, ai la dispoziție foarte multe, izvoare, cascade, grote, temple, chei, piscine și lăcașuri de cult.
În proximitatea Băilor Herculane, la numai 7 km, se află piscina „Șapte Izvoare”, cu apă termală. Este poziționată chiar în inima munților și dispune de un tobogan care vine direct din munte cu apă. Iată cele mai spectaculoase obiective turistice din Băile Herculane:
Biserica „Schimbarea la Față”
Aceasta este considerată prima biserică ortodoxă română, ridicată de protopopul Mehadiei Nicolae Stoica de Hațeg. Pe 4 iulie 1799, o cruce în mijlocul parcului marca locul în care se va ridica aceasta și unde aveau să înceapă construcțiile câteva luni mai târziu.
Cu trenul se poate ajunge foarte ușor aici, pentru că în drumul spre Timișoara acesta oprește în stația Băile Herculane. În 1863, edificiul a fost demolat pentru ca parcul să fie amenajat de către habsburgii care nu acceptau o biserica românească în mijlocul stațiunii. Astfel, mai târziu, în anul 1864 s-a zidit biserica pe locul unde se găsește și astăzi.
Cascada Bigar
Dacă vrei să vizitezi Băile Herculane, nu trebuie să ratezi o mică excursie până la Cascada Bigar. Aceasta face parte din Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița și se află în Valea Minișului. Este una dintre cele mai frumoase cascade din România și unice în lume. Peisajul întruchipează un izvor subteran ce curge peste o stâncă acoperită de mușchi.
Cazinoul și Parcul Central
În spatele Băilor Imperiale Austriece vei găsi aceste două obiective turistice, considerate monumente istorice. Cazinoul este construit în stil baroc și era frecventate de cele mai mari personalități ale vremurilor trecute. De asemenea este ornamentat simplu și plăcut, servind ca sală de dans, restaurant și teatru.
În prezent, aici se găsește Muzeul istoric al stațiunii, „Nicolae Cena”, care poate fi vizitat. Parcul a fost amenajat în 1862 și are două fântâni arteziene, dar și un foișor unde cântă fanfara în fiecare zi de duminică, dar și de sărbători.
Vila Elisabeta
Se spune că Prințesa Sisi îndrăgea acest loc cel mai mult. Vila se află pe lista monumentelor istorice, fiind considerată o capodoperă arhitecturală, chiar și în ziua de astăzi. Este un loc reprezentativ pentru stilul rococo, ce poate fi admirat între păduri de pini. În 1948, Vila Elisabeta a găzduit atât Casa de Cultură a orașului, cât și Biblioteca orășenească.
Statuia lui Hercule
Este simbolul orașului și îl reprezintă pe Hercule care poartă pe umărul stâng pielea leului din Nemeea și o măciucă. A fost turnată în bronz și donată de către Carol al Austriei soldaților care stăteau de pază la granița Imperiului Austro-Ungar.
Podul de Piatră
Un monument istoric la capătul căruie se găsește o statuie de marmură ce o întruchipează pe Omfala, regina Lidiei, despre care se spune că i-a dăruit lui Hercule un fiu pe nume Lamus. Numit și Podul Acoperit are o lungime de 35 de metri și o lățime de 10 metri și a servit ca punte între Hotelul Franz Iosef și băile Apollo, Diana și Hebe.
Baia Hebe (Carolina)
Construită în 1826 și reclădită în 1864 se evidențiază prin foișorul octagonal în stil vienez, cu elemente decorative din fier forjat.
Peștera Hoților
Este chiar în apropierea Hotelului Roman și se spune că a fost explorată cândva de Emil Racoviță. Este un traseu frumos şi destul de uşor de făcut, chiar și pentru neexperimentați.
Hotelul Decebal
Una dintre cele mai vechi edificii ale stațiunii, fiind construit între 1860 și 1862. Chiar la intrare se găsesc statuile lui Esculap și Hygeei.
Ce mai poți vedea:
- Băile Imperiale Romane din Hotelul Roman
- Gara cu un stil arhitectural baroc
- Centrul Istoric cu Izvorul Domogled și arborii seculari din Parcul Central Dendrologic
- Crucea Albă care face parte din rezervația Domogled
- Centrul modern unde sunt Băile Termale Moderne și Parcul Vicol
- Peștera lui Adam
- Muzeul de Istorie
Băile Herculane – trasee disponibile
Există o mulțime de trasee de care te poți bucura, precum: Valea Cernei, Cheile Corcoaiei, Vârful Giselei, Platoul Austriac, cascada Cociu, Sfinxul Bănățean și multe altele. Drumețiile de o zi vor îmbunătăți efectul apelor termale de care te bucuri în această stațiune, așa că doar cu puțin curaj ai ocazia să descoperi cele mai frumoase minuni ale naturii.
Plimbare cu barca prin Cazanele Dunării
Doar într-o jumătate de oră poți ajunge la Defileul Dunării, de unde poți luat vapoare care te conduc la atracțiile din zonă.
Băile Herculane – Cheile Pecinișcăi – Poiana Padeș, în Munții Mehedinți
Cu un grad de dificultate mediu este un traseu de aproximativ 5 km. Ai ocazia să vezi foste cariere de calcar, ruinele casei lui Vasile Bujancă, livezi, poieni, păduri și multe alte peisaje unice.
Traseu pe Ciucaru mare
Vei porni la drum din localitatea Dubova și vei ajunge la final pe marginea defileului, unde te așteaptă cele mai spectaculoase peisaje. Chiar dacă este un traseu destul de ușor, ai grijă să te îmbraci corespunzător.
Foișoarele prințesei Sisi
Se spune că prințesa se plimba prin jurul munților Băilor Herculane și pentru că o făcea atât de des, slujitorii i-au ridicat mai multe foișoare, numite după culorile pe care le purta. Foișoarele se văd din centrul stațiunii și se poate ajunge la ele prin pădure.
Cheile Feregari
Un traseu de aproximativ 6 ore în care ai ocazia să te înconjori de Munții Cernei și Mehedinți. La o astfel de înălțime poți vedea stațiunea în toată splendoarea sa. Pornești spre Crucea Albă spre Vârful Domogledul Mic unde te așteaptă păduri de pin negru. De asemenea, ajungi pe Vf. Domogledul Mare la 1105m unde vei descoperi priveliști care îți taie răsuflarea.
Traseu în Cheile Nerei
De la Băile Herculane sunt aproximativ 100 de km până la Cheile Nerei, ceea ce înseamnă o excursie de o zi. Aici te așteaptă peisaje uimitoare la fiecare pas.
Excursie la Grota Haiducilor
Acesta traseu include Grota Haiducilor și Grota cu aburi. Prima este mai apropiată de oraș și mai accesibilă, în timp cea de-a doua presupune un efort puțin mai mare pentru a ajunge. Totuși, așteaptă turiștii să respire aburi la 52-56°C și să se bucure de o baie cu emanații sulfuroase!
Ai ocazia să vezi aici stalactite gelatinoase, un izvor termal care ţâşneşte prin pereții stâncii și o vegetație unică. Grota cu aburi este considerată altarul zeităților.
Excursie pe Valea Cernei
Poți merge din oraș spre Valea Cernei și vei găsi o mulțime de obiective turistice de care să te bucuri.
Așadar, Băile Herculane este acel loc în care te vei bucura de natură, peisaje și sănătate, toate în același loc. Această stațiune trebuie vizitată cel puțin odată în viață!
Sursă foto:
Shutterstock.com