Doi copii în vârstă de 15 ani își rezolvă singuri problemele vechi. Aceștia s-au întâlnit în stradă pentru pune totul la punct, dar lucrurile au luat-o la vale rapid, iar unul dintre ei a sfârșit înjunghiat.
Internare într-un centru educativ
Pe 23 iunie, tribunalul din Bacău l-a condamnat la măsura educativă a internării într-un centru educativ timp de 1 an și 2 luni pe un tânăr de 15 ani pentru tentativă de omor, dar și tulburarea ordinii și liniștii publice, potrivit adevărul.ro.
De altfel, copilul de 15 ani trebuie să plătească victimei daune morale în valoare de 50.000 de lei. Decizia instanţei nu este definitivă.
Victima învață la Colgiul Tehinci „Anghel Saligny” Bacău, iar elevul agresor este elev al Coelgiului Tehnic de Comunicații „N.V Karpen” Bacău. Aceștia se știu încă din copilărie și locuiesc în aceeași localitate. Chiar dacă au fost prieteni în trecut, ulterior a izbucnit un conflict între ei și au început să se amenințe, iar victima a insistat să se întâlească pentru a se bate. În data de 16.11.2021, cei doi s-au întâlnit ca să se bată, iar agresorul s-a înarmat cu un cuţit (briceag).
Victima a sărit la gâtul prietenului său, l-a împins, iar agresorul a scos cuțitul și l-a înjunghiat în abdomen. După ce a sosit ambulanța, victima a fost luată de jandarmi. Adolescentul rănit a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, unde i-a fost pus diagnosticul „plagă înjunghiată abdominală cu evisceraţie”.
Ce au stabilit judecătorii
”Analizând conduita inculpatului, apreciem că acesta nu are un comportament infracţional structurat, implicarea sa în faptă datorându-se mai multor factori contextuali: provocarea, starea de temere generală, violenţele la care a fost supus în trecut (dacă se face dovada acestora, existând declaraţii contradictorii), tânărul neavând maturitatea fizică şi psihică necesară pentru a gestiona la nivel de conştient acest cumul de factori”, au stabilit judecătorii.
”Având în vedere cele menţionate, dar şi faptul că inculpatul se află la prima abatere penală, considerăm că dispunerea faţă de acesta a măsurii educative privative de libertate a internării într-un centru educativ (art. 124 C.pen.) ar putea conduce la o conştientizare a consecinţelor comportamentului asupra viitorului său şi la reducerea riscului de implicare în noi fapte penale”, este concluzia instanţei de judecată.