Începând cu anul 2027, elevii vor susține un examen de Bacalaureat total diferit față de acum, conform proiectului de lege privind noile legi ale educației. În acest context, elevii vor avea o probă grilă din cel puțin șase materii, două limbi străine, competențe digitale și o singură probă specifică profilului. Aceasta va fi facultativă.  

Profesorii de română cer ca materia lor să fie evaluată de sine stătător, ca până acum, iar experții găsesc alte vulnerabilități în forma propusă a examenului de maturitate.   

Profesorii nu sunt de acord cu noul examen de Bacalaureat

Coordonatoarea advocacy la Societatea Academică din România, Antonia Pup, susține că noul Bacalaureat creează premisele pentru învățarea superficială și uniformizare în jos.  

„Având pretenția de a adapta examenul de bacalaureat la cerințele actualei piețe a muncii, Ministerul Educației nu face decât să mențină statu-quoul în privința evaluării superficiale a unor competențe, precum cele digitale sau cele de comunicare într-o limbă străină”, scrie Antonia Pup, potrivit Libertatea.ro.

Profesorii de română vor ca proba la materia lor să fie obligatorie

Pe de altă parte, conform unui studiu realizat de organizația World Vision România, 82% dintre profesori vor ca proba de specialitate de la examen să fie obligatorie. Profesorii de română sunt revoltați de modul în care vor fi verificate la Bac cunoștințele dobândite la materia lor. 

 „Impactul noilor modificări vor determina un regres al disciplinei limba și literatura română și al modului în care elevii își vor forma competențele asociate limbii materne”, spun profesorii de limba română afiliați ANPRO, citați de Școala 9.

Bacalaureatul din 2027, criticat dur de profesori și experți: Un cadou pentru cei care trec prin liceu ca gâsca prin apă
Sursă poză- Captură Sorin Cîmpeanu / Teach for Romania – Facebook

Expert în educației: Pentru cei care trec prin liceu ca gâsca prin apă, acest BAC este un cadou

Noul pachet de legi ale educației se ală în dezbatere publică până pe data de 24 august. În acest timp, oricine poate să vină cu propuneri de îmbunătățire către Ministerul Educației. Încă de la primul anunț făcut de ministrul Educației  privind noile legi au venit și nemulțumirile.

„Pentru cei care nu își fac orele, pentru cei care trec prin liceu ca gâsca prin apă, acest bacalaureat lax, în care disciplinele evaluate sunt multe, iar conținuturile, superficiale, în care proba aferentă specializării este facultativă, este un nesperat cadou”, concluzionează Antonia Pup. 

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.