Emoții mari pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a. În perioada 6-8 iunie 2022, aceștia susțin evaluarea competențelor de comunicare lingvistice. Astăzi începe proba orală la Limba română.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației, peste 126.000 de absolvenți de liceu s-au înscris pentru susținerea probelor. Dintre aceștia,  15.125 de elevi sunt din seriile anterioare.

Potrivit sursei citate, probele de evaluare a competențelor se vor susține astfel:

  1. 6 – 8 iunie: Proba A – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română;
  2. 8 – 9 iunie: Proba B – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă;
  3. 8 – 10 iunie: Proba D – evaluarea competențelor digitale;
  4. 14 – 16 iunie: Proba C – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.

Nivelurile de competență lingvistică de comunicare orală în limba română sau limba maternă sunt următoarele: utilizator mediu, utilizator avansat și utilizator experimentat. De asemenea, instituția precizează că nu este permisă schimbarea biletului de examen. Dacă un elev refuză să răspundă întrebărilor primite, atunci se consideră că acesta nu a susținut proba A, respectiv proba B de evaluare a competențelor lingvistice.

Cum se dau rezultatele la probele orale

Rezultatele obținute la respectivele probe nu se exprimă prin note sau prin calificative, ci prin stabilirea nivelului de competență corespunzător, în funcție de grilele naționale sau europene. Același lucru se întâmplă și în cazul evaluării la proba de evaluare a competențelor digitale.

Bacalaureat 2022. Încep examenele orale | Elevii susţin astăzi proba orală la Limba si literatura română

Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională se face prin trei tipuri de probe:

  1. proba de înțelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului audiat;
  2. proba scrisă, cu durată de 120 de minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind receptarea textului citit și producerea de mesaje scrise;
  3. proba orală, cu durata de 10-15 minute, în cadrul căreia se evaluează competențele privind producerea de mesaje orale și interacțiunea orală.

În ceea ce privește evaluarea competențelor digitale, fiecare examinator va acorda un punctaj exprimat printr-un număr cuprins între 0 și 100. Punctajul final se va calcula cu media aritmetică a punctajelor celor doi examinatori, rotunjită la cel mai apropiat întreg. În cazul unei fracțiuni de 0,50 puncte, rotunjirea se face în favoarea candidatului, la numărul întreg imediat superior”.

În funcție de punctajul final obținut, se stabilește nivelul de competență digitală a candidatului, după cum urmează:

  1. 20-30 de puncte – utilizator începător;
  2. 31-55 de puncte – utilizator de nivel mediu;
  3. 56-74 de puncte – utilizator avansat;
  4. 75-100 de puncte – utilizator experimentat.
Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.