Sorin Cîmpeanu anunță schimbări importante în ceea ce privește examenul de bacalaureat. Acesta a declarat că își dorește ca în 2027 ca bac-ul să se transforme într-un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre elevi, personalizat.
BAC-ul, examen personalizat, la alegere
Ministrul Educației își dorește ca BAC-ul să devină un examen ușor, bazat pe cunoștințe generale și personalizat pentru fiecare elev. Acesta a vorbit despre un nou început pentru elevii care vor trece clasa a 9-a în acest an. Se pare că în 2027, urmează să susțină un bacalaureat complet diferit.
“Aș vrea un Bac în care probele de competență să fie reale, adevărate și să poată să demonstreze competența fiecăruia dintre voi. Unii vă pricepeți la (…) comunicare în limba engleză, alții vă pricepeți la lege, competență juridică, de ce nu? Și alături de matematică, limba și literatura română (…), aceste discipline care sunt și trebuie să rămână, voi să susțineți un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre voi, personalizată”, spune Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.
De asemenea, Ministrul a mai spus că examenul trebuie să fie credibil și să asigure accesul la o facultate, iar notele trebuie să fie recunoscute de către angajatori și universități.
Sorin Cîmpeanu, omul schimbărilor
Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației în România, se pare că este pus pe schimbări majore în privința sistemului de învățământ. Din multele declarații și intenții, se pare că a pus câte ceva și în practică, ministrul educației. Nu am avut parte numai de vorbe, ca până acum.
„Unii vă pricepeți la (…) comunicare în limba engleză, alții vă pricepeți la lege, competență juridică, de ce nu? Și, alături de matematică, de limba și literatura română (…), aceste discipline care sunt și trebuie să rămână, voi să susțineți un examen bazat pe competențe, la alegerea fiecăruia dintre voi, personalizat”, spune Sorin Cîmpeanu.
Ideea domnului Sorin Cîmpeanu nu este rea deloc, mai ales că acest examen nu a mai suferit schimbări de foarte mult timp de vreme. Ar fi cazul să se renunțe la acel tocit care nu ajută la absolut nimic, precum și la acele opere, vechi de zeci de ani de zile din care copiii nu prea înțeleg mare lucru și nu îi ajută în viață cu aproape nimic.