O învățătoare de la Școala Gimnazială „Romulus Guga” din Târgul Mureș a fost filmată în timp ce avea un limbaj umilitor față de elevii săi. Deși a fost făcut public limbajul acesteia, directoarea Luminița Macavei a anunțat că Mariana Alexa, învățătoarea, a primit doar un avertisment scris.

După ce au fost publicate înregistrările cu limbajul învățătoarei, comisia școlară a demarat o anchetă. În urma acesteia, s-a luat decizia de a i se tăie învățătoarei 15% din salariu. În schimb, specialiștii juriști de la Inspectoratul Școlar Județean ar fi decis, în final, acordarea celei mai ușoare sancțiuni.

Doar un avertisment scris pentru învățătoarea din Mureș

„Asta presupune că doamna învățătoare nu se poate înscrie timp de 4 ani la un concurs de gradație de merit, presupune că atunci când o să fie o reducere de activitate, ea este prima care trebuie să plece, iar la fișa de evaluare, s-ar putea să nu aibă calificativul foarte bine. Doamna nu are în prezent gradație de merit din ce știu eu. Nu e chiar așa de puțin lucru”, a declarat directoarea Luminița Macavei pentru Edupedu.ro.

Directoarea spune că în cazul în care se va mai face o sesizare cu privire la această învățătoare, inclusiv verbală, atunci i se va tăia salariul. Întrebată de ce nu s-a luat această măsură până acum, Luminița Macavei spune că „așa a decis Consiliul de Administrație”. De asemenea, ea spune cp învățătoarea nu a negat absolut nimic din cele ieșite la iveală.

Caz din urmă cu zece ani, mușamalizat

De asemenea, directoarea a recunoscut că învățătoarea Alexa s-a mai aflat în această situație în urmă cu cinci ani. Tot atunci a existat un incident minor, care „era cu totul și cu totul de altă natură”, mai spune directoarea.

Pe înregistrările primite de Edupedu.ro de la o mamă a unui elev din clasa respectivă se aude cum învățătoarea are un limbaj șocant față de elevi. Printre cele spuse de către cadrul didactic se regăsesc următoarele:

 „Ce-i cu capul ăsta al tău, groapă de nisip, ce-i în capul tău, creier nu este nici într-un caz, nici într-un caz”.

 „Ce-i cu capul tău, măi, (…) ce-i în capul ăla al tău, varză că învățătură nu-i, varză! Nu știu ce e în capul ăla al tău că minte nu ai deloc”.

„Mulțumită câtorva specimene de colegi care nu se străduiesc să învețe, dar sunt campioni la prostii și la bârfe și la povești, dar la învățat ferească sfântul!”

„Ce să-ți zic, măi, copile, ce să-ți zic? Care-i prima întrebare, că deja m-am lămurit cu tine! (…) Doamne, dă-mi răbdare! Doamne, unul mai bătut în cap ca altul, și moldovean, și (…)”.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.