Un atentator sinucigaș cu bombă a atacat un institut educațional din capitala afgană, omorând cel puțin 19 persoane.

Atac terorist la o școală din Kabul

Alte 27 de persoane au fost rănite în explozia de vineri dimineață, care a avut loc în cartierul Dasht-e-Barchi din vestul Kabulului, o zonă predominant musulmană șiită, unde locuiește comunitatea minoritară Hazara, potrivit purtătorului de cuvânt al poliției, Khalid Zadran, notează Al Jazeera.

„Elevii se pregăteau pentru un examen când un atentator sinucigaș a lovit acest centru educațional. Din păcate, 19 persoane au murit și alte 27 au fost rănite”, a declarat el.

Videoclipurile postate online și fotografiile publicate de presa locală arătau victimele însângerate care erau transportate de la fața locului.

Printre victime se numărau absolvenți de liceu, atât fete, cât și băieți, care susțineau un examen practic de admitere la universitate la centrul educațional din Kaj în momentul în care a avut loc explozia, a declarat Zadran. Școlile sunt de obicei închise în Afganistan în zilele de vineri.

„Atacarea țintelor civile dovedește cruzimea inumană a inamicului și lipsa față de standarde morale”, a declarat el, fără a preciza cine se crede că se află în spatele atacului.

Victimele erau majoritatea fete

Un student rănit a spus că victimele erau majoritatea fete.

„Eram în jur de 600 de elevi în clasă, dar cele mai multe victime sunt în rândul fetelor”, a declarat studentul pentru agenția de presă AFP de la spitalul unde era tratat.

Niciun grup nu a revendicat imediat responsabilitatea atacului.

Familiile s-au grăbit să ajungă la spitalele din zonă, unde ambulanțele soseau cu victime, iar listele cu cei confirmați morți și răniți erau afișate pe pereți.

„Nu am găsit-o aici”, a spus o femeie îndurerată care își căuta sora la unul dintre spitale. „Avea 19 ani”.

Locuitorul Ghulm Sadiq a declarat că era acasă când a auzit un sunet puternic. El a ieșit afară și a văzut fumul care se ridica din centrul educațional, unde el și vecinii s-au grăbit să ajute.

„Eu și prietenii mei am reușit să mutăm aproximativ 15 răniți și nouă cadavre de la locul exploziei… Alte cadavre zăceau sub scaune și mese în interiorul sălii de clasă”, a spus el.

Alte detalii despre atac nu au fost disponibile imediat, deși se aștepta ca numărul oficial al morților să crească.

Etnicii Hazara au pretins ani de zile că au fost persecutați de talibanii aflați la putere, care au revenit la putere în țară după retragerea forțelor conduse de Statele Unite în august 2021, și au fost victimele mai multor atacuri revendicate de gruparea rivală ISIL (ISIS).

 

Distribuie:

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.