Expoziția va fi susținută de astăzi 20 mai până pe data de 5 iunie de la ora 12, și va fi organizat de onsiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia în parteneriat cu Biblioteca Documentară „Bethlen Gábor” Aiud, Biblioteca Academiei Române – filiala Cluj-Napoca, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca și Biblioteca Județeană Mureș – Biblioteca Teleki-Bolyai.

Despre Colegiul Tehnic de la Alba Iulia

A fost înființat în anul 1622 de principele Gabriel Bethlen, Colegiul Academic obișnuia să fie una dintre cele mai importante instituții de învățământ din Transilvania secolului XVII.

În urma invitațiilor principelui la Alba Iulia au ajuns profesori recunoscuți la nivel european: Martin Opitz, Johann Heinrich Alsted sau Johann Heinrich Bisterfeld.

Biblioteca personală a principelui Bethlen a fost pusă la dispoziția Colegiului Academic.

În timpul expoziției temporare vor fi expuse manuale folosite de Colegiul Academic tipărite la Alba Iulia și Oradea, diplome prin intermediul cărora principii Transilvaniei au făcut numeroase donații instituției de învățământ, manuscrise în care se regăsesc numele studenților care au frecventat cursurile Colegiului.

Cine era Gabriel Bethlen?

,,Gabriel Bethlen (în maghiară Bethlen Gábor) (n. ca. 1580, Ilia – d. 15 noiembrie 1629, Alba Iulia) a fost principe al Transilvaniei între 1613-1629 și începând cu 1619 lider al mișcării antihabsburgice din estul și nordul Ungariei în contextul Războiului de Treizeci de ani, în care Transilvania s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Romano-German.

A încercat să ajungă stăpânitor al Moldovei și al Munteniei, pe care ar fi dorit să le unească sub numele de Dacia (potrivit unor istorici români).

Gabriel Bethlen s-a născut la Ilia, fiul lui Farkas Bethlen de Iktár și Druzsiána Lázár de Szárhegy. A fost educat la Lăzarea, în castelul unchiului său András Lázár. Mai apoi a fost trimis la curtea prințului Sigismund Báthory, cu care a fost și când a mers în campania sa în Țara Românească. Mai târziu l-a ajutat pe István Bocskai să obțină titlul de prinț al Transilvaniei în anul 1605.” conform Wikipedia.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.