Alla Gutnikova este dovada vie a curajului într-un spațiu al nedreptății și al controverselor. 

Alla este o studentă din Rusia care, anul trecut, alături de alți colegi din grupul DOXA, l-a sprijinit pe opozantul rus Aleksei Navalnîi. 

Acțiunea de susținere a avut însă repercusiuni asupra sa, iar aceasta a fost pusă sub arest la domiciliu.

În urmă cu câteva zile Alla a fost adusă în fața instanței judecătorești. 

Tânără și-a păstrat poziția de verticalitate și a ținut să-i transmită un mesaj indirect conducătorului rus, citând din „Pentru cine bat clopotele” de Ernest Hemingway:

 

„Moartea fiecărui om mă micșorează și pe mine. De aceea nu întrebați pentru cine bate clopotul: bate pentru Tine”.

Alla reprezintă un model de urmat în lumea civilizată, acolo unde libertatea cuvântului este socotită drept eficientă.

Tânăra ar trebui să fie apreciată atât pentru spiritul civic de care dă dovadă, cât și pentru respectul pe care și-l poartă ei înseși. Prin respect pentru propria persoană se poate înțelege stima față de valorile și principiile individului și ale societății, fiindcă individul face parte dintr-o colectivitate. 

Discursul său arată încă o dată că a rămas perfect fidelă dreptății și omeniei:

 

„Aș vrea să vorbim despre filosofie și literatură. Despre Benjamin, Derrida, Kafka, Arendt, Sontag, Barthes, Foucault, Agamben, Audrey Lorde și alții. Despre Timofeeva, Tlostanova și Rahmaninova. Aș dori să vorbesc despre poezie. Despre citirea poeziei contemporane. Despre Gronas, Dashevski și Borodin.
Dar acum nu sunt nici momentul și nici locul potrivite. Îmi voi ascunde cuvintele mele tandre în vârful limbii, în fundul gâtului, între stomac și inimă. Și voi spune puține vorbe.
Există o cantitate îngrozitoare, insuportabilă de violență în lume. Iar eu nu vreau violență. Sub nicio formă. Nu accept violența profesorului care-și agresează elevii, nici pumnii unui tată de familie beat care își agresează soția și copiii. Dacă m-aș decide să fac o listă a tuturor violențelor din jurul meu, nu mi-ar ajunge o zi, o săptămână, un an. 
Pentru a vedea violența din jurul tău, tot ce trebuie să faci este să deschizi ochii. Ochii mei sunt deschiși. Văd violență și nu vreau violență. Cu cât văd mai multă violență, cu atât mai mult nu o vreau. Și, mai presus de toate, nu vreau cea mai mare și cea mai cruntă violență: războiul”. 
Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.