Profesorii care dau meditații sunt vizați de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Potrivit instituției, numărul controalelor se va înteți, iar până la finalul lui 2025, controalele vor crește cu 10%.

Instituția pregătește controale nu doar pentru profesori, dar și pentru proprietarii de apartamente închiriate și alte categorii de contribuabili.

ANAF va colecta mai mulți bani și își va mări bugetul

Instituția se pare că le-a pus gând rău profesorilor. În zilele următoare, toți profesorii care dau medidații trebuie să se aștepte la controale. ANAF şi-a propus să colecteze mai mulţi bani la bugetul de stat.

Mihaela Drăgulin, economist la ANAF, spune că “în ceea ce priveşte conformarea voluntară, ANAF are o serie de proiecte în derulare atât pentru persoane fizice cât şi pentru cele juridice,” conform Antena 3.

„Vom derula în acest an proiecte pilot în diverse judeţe ale ţării care vizează veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, veniturile din meditaţii precum şi cele din activităţi de înfrumuseţare. Pentru persoanele juridice sunt două proiecte de conformare fiscală, unul în domeniul preţurilor de transfer, iar cel de-al doilea vizează marii contribuabili”, a transmis reprezentanta ANAF.

Profesorii meditatori, luați la ochi de ANAF

“Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditații că au obligația de a se înregistra fiscal și de a îndeplini obligațiile declarative și de plată, în condițiile legii. Veniturile din meditații se încadrează în categoria veniturilor din activități independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II).

Persoanele care realizează venituri din meditații au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activității, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit și a contribuțiilor sociale obligatorii, datorate în condițiile legii, funcție de situația fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declarației),” transmitea instituția în toamna anului 2021.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.