Toți profesorii din România trebuie să știe acest lucru! Regulile s-au schimbat iar cei care nu vor respecta legea vor scoate bani din buzunar.

Profesorii care primesc venituri suplimentare trebuie să le declare la ANAF. Cei care nu vor face acest lucru vor primi amenzi usturătoare. Fiscul a anunțat deja că începe controalele.

ANAF începe controalele de amploare

Dascălii care dau meditații obținând astfel venituri suplimentare din meditații vor fi obligați să se organizeze ca PFA. Mai clar, ei vor trebui să se înregistreze la Registrul Comerțului, să folosească aparate de marcat. De asemenea, ei vor trebui să depună declarația unică și să plătească taxe la stat, pentru veniturile în plus pe care le încasează.

Până la data de 25 mai, profesorii care câștigă bani din meditații trebuie să depună la ANAF declarația unică 212, în 30 de zile de la data în care încep activitatea, în cadrul anului fiscal.

Ce vor păți profesorii care nu vor respecta legea

Dacă nu vor respecta această lege profesorii trebuie să știe faptul că în primul rând există riscul contravențional, fiindcă aceștia nu și-au depus declarațiile unice. Se vor calcula dobânzi și penalități, iar în funcție de valoarea sumei pe care aceștia nu au declarat-o la stat pot fi acuzați chiar și se evaziune fiscală.

ANAF începe controalele! Profesorii care nu declară aceste venituri sunt în vizorul Fiscului

Totuși, un specialist al ANAF recunoaște că este foarte greu ca profesorii care nu dau bon fiscal să fie depistați. El susține, conform Antena 3, că se așteaptă ca vecinii profesorilor să îi pârască la Fisc pe cei care dau meditații și nu anunță.

Se pare că și ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a pus ochii pe profesorii care dau meditații. Acesta le-a transmis profesorilor să nu mai facă meditații cu elevii din clasa la care predau.

„Vom avea clarificat și fenomenul meditațiilor, care se practică în orice stat al acestei lumi. Sigur, avem și o condiție pentru a preîntâmpina un anumit gen de lucruri: nu faci meditație cu elevul din clasa ta. Este o condiție de bun simț”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.