Începând de la 1 iulie 2022, salariile tuturor bugetarilor vor suferi o majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021, conform amendamentului depus de PSD și PNL la un proiect de lege care se află în Camera Deputaților. Adoptarea acestuia ar viza și salariile din Învățământ, ale profesorilor, în special.

Despre schimbare

Diferența rămasă de plătit pentru a ajunge la salariile din grila legii 153/2017 ar fi de 12%, după ce în ianuarie mai era de plată 16%, în medie, iar lefurile au fost majotare atunci cu 4 procente. Această diferență se calcula prin raportare la salariile din 2018. Schimbarea bazei de raportare pentru creștere, de la nivelul din 2018, la nivelul din decembrie 2021, face ca majorarea să fie semnificativ mai mică decât cea din ianuarie 2022. Adică ar fi un sfert din cei 12%.

Amendamentele la Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului, ce ar duce la creșteri salariale pentru angajații bugetari au fost semnalate de reprezentanții USR, după spusele G4Media.ro.

Cele două proiecte legislative au trecut deja de Senat și sunt la vot decisiv în Camera Deputaților.

Proiectele legislative

Se face referire la Plx 60/2022 și Plx 21/2022.

Conform Oanei Țoiu (USR), obiectivul fiecărui proiect este următorul:

Plx 60/2022 (vezi aici amendamentele pe larg):

– Personalul din cadrul aparatului propriu al Ministerului Sănătății beneficiază de majorarea salariilor de bază cu până la 25%, în baza criteriilor stabilite prin ordin al ministrului sănătăți

– Funcționarii publici din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

– Personalul contractual din cadrul aparatului Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”

-Funcționarii publici din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.

– Personalul contractual din serviciile publice deconcentrate ale instituțiilor din subordinea, coordonarea sau sub autoritatea Ministerului Culturii, Ministerului Transporturilor și Infrastructurii beneficiază, pentru complexitatea muncii, de o majorare a salariului de bază de 15%.”

– Personalul din instituţiile şi/sau autorităţile publice nominalizat în echipele de proiecte finanţate din fonduri externe rambursabile, în baza legilor pentru ratificarea sau aprobarea acordurilor de împrumut adoptate de Parlamentul României, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat. Această majorare se aplică proporţional cu timpul efectiv alocat activităţilor pentru fiecare proiect.

Plx 21/2022 (vezi aici detaliile pe larg):

– de la 1 iulie 2022, pentru toți bugetarii majorare cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 pentru anul 2022 şi cele din luna decembrie 2021
de la 1 iulie 2022, pentru personalul nou-încadrat sau promovat cuantumul brut al salariilor/soldelor se majorează cu 1/4 din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017 şi cele din luna iunie 2022.

– de la 1 iulie 2022, pentru personalul din Ministerul Antreprenoriatului și Turismului și din Ministerul Sportului se acordă pentru complexitatea muncii o majorare a salariului de bază de 15%

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.