Vești bune pentru angajatorii români! Aceștia vor avea de câștigat din partea statului dacă angajează elevi și studenți pe perioada vacanțelor.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a anunțat că angajatorii pot beneficia de un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă. Tot ce trebuie să facă aceștia este să angajeze tineri elevi și studenți pe perioada vacanțelor.

Angajatorii români vor primi ajutor de la stat dacă angajează elevi sau studenți

Conform sursei citate, valoarea ISR, actualizată în 2022, este de 525,5 lei.

„Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă”, se menţionează în comunicat.

Astfel, diferența dintre stimulentul lunar acordat și salariul realizat îl va suporta angajatorul din fonduri proprii. De stimulentul financiat lunar prevăzut în comunicatul ANOFM vor beneficia angajatorii care vor încadra în muncă elevi și studenți, în baza unui contract individual de muncă, pe durată determinată, egală sau mai mică decât durata vacanței.

Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de angajator din fonduri proprii.

Care sunt condițiile pentru a beneficia de acordarea stimulentului

În ceea ce privește tinerii cu vârsta de până la 18 ani, contractul individual de muncă încheiat cu durata timpului de muncă de 6 ore pe zi și de 30 de ore pe săptămână se consideră încheiat cu normă întreagă.

Ajutor de la stat pentru angajatorii care angajează elevi și studenți pe perioada verii. E vorba despre un stimulent financiar

“Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de muncă judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor”, se mai spune în comunicat.

Nu vor beneficia de stimulentul respectiv angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru elevii şi studenţii respectivi şi angajatorii care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioadă de 60 de zile lucrătoare în cursul anului calendaristic.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.