Vrei să ai o carieră misterioasă, plină de secrete și foarte bine plătită? Foarte mulți studenți își doresc să devină agenți SRI. Majoritatea vizează de mici copii să lucreze sub acoperire. Astăzi, vom vorbi despre cum poți să intri în sistem.
Trebuie să știi că activitatea principală a instituției SRI presupune culegerea și analiza informațiilor care indică riscuri, vulnerabilități sau amenințări la adresa securității naționale,
Ce trebuie să știi înainte de a opta pentru o carieră în SRI?
Pentru a putea ajunge să lucrezi în SRI, va trebui să înveți foarte mult la disciplinele la care se dă admitere. Totodată, trebuie să știi că acest domeniu nu este pentru oricine, astfel că motivația, pasiunea, ambiția și responsabilitatea ar putea fi factori cheie în procesul de recrutare la SRI.
Meseria de agent sau ofițer SRI are un impact extrem de mare în societatea noastră, astfel că pasiunea și înclinarea către acest tip de job ar trebui să se regăsească pe lista ta de calități. Agilitatea, inteligența, perspicacitatea, echilibrul, creativitatea sunt, printre alte materii la care vei da examene, probabil cele mai de preț skilluri de care trebuie să dai dovadă pentru a putea ajunge în SRI.
Ce post poți ocupa în cadrul SRI?
Conform Ghidului Candidatului realizat de instituție, există mai multe categorii de posturi pe care orice tânăr interesat de această meserie le poate viza.
- Ofițer Operativ – acesta identifică persoanele, relațiile sau organizațiile ce pot genera vulnerabilități pentru securitatea națională și își creează acces în aceste medii.
- Ofițer Analist – acesta privește lumea, îi înțelege tendințele, îi descifrează relațiile de cauzalitate și îi anticipează evoluțiile
- Specialist IT&C – acesta are misiunea de a identifica, în funcție de rolul pe care îl îndeplinește, soluții pentru o serie de provocări tehnologice, de la dezvoltarea unor instrumente software, a sistemelor informatice enterprise și oferirea de soluții bazate pe platforme hardware, până la proiectarea, administrarea și întreținerea rețelelor de comunicații în conformitate cu cele mai noi standarde existente pe piață.
- Specialist Lingvist – acesta își folosește cunoștințele și curiozitatea prin implicarea în activități de analiză a unor evenimente, culturi și tradiții sau activități de traducere a unor materiale (audio, video, scrise) dintr-o limbă străină în limba română.
- Luptător Antiterorist – acesta are misiunea de a proteja România de amenințările teroriste, spre exemplu poate activa în securitatea aeroportuară a aviației civile din România, în investigarea, ridicarea, securizarea și neutralizarea dispozitivelor explozive improvizate etc.
Cum poți deveni agent SRI?
În primul rând, ca să te poți gândi la asta, trebuie să îndeplinești următoarele condiții:
- să ai cetăţenie română şi domiciliul stabil în România;
- să nu fii în curs de cercetare, urmărire sau judecată penală sau să nu fi fost condamnat penal;
- să nu faci parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice, din momentul încadrării în SRI;
- să nu participi ca asociat unic sau direct la administrarea ori conducerea unei organizaţii sau societăţi comerciale, din momentul încadrării în SRI;
- să fii absolvent de studii universitare, cu licenţă, al unei instituţii de învăţământ superior acreditate; pentru anumite posturi sunt necesare şi studii post-universitare iar pentru altele se cer doar studii liceale;
- să nu fii consumator de substanţe stupefiante, psihotrope sau susceptibile a avea efecte psihoactive ori dopante, aflate sub control naţional ori prevăzute în convenţiile internaţionale la care România este parte sau să nu fi desfăşurat operaţiuni cu astfel de produse. În interviurile de selecţie şi de securitate, evaluăm punctual şi cu atenţie eventuale interacţiuni anterioare cu astfel de substanţe. Suntem conştienţi de amploarea acestui fenomen, însă rigorile normative şi specificul organizaţiei ne obligă să acordăm acces la date clasificate exclusiv persoanelor care nu se expun unor situaţii ce le pot face vulnerabile sau care le-ar putea afecta discernământul. Lipsa sincerităţii cu privire la orice aspect, pe parcursul oricărei etape de selecţie, reprezintă motivul principal al clasării candidaturilor.
- să fii dispus ca, după încadrare, să desfăşori activităţi în orice zonă a României, potrivit nevoilor instituţiei.
Apoi, dacă îndeplinești aceste condiții, trebuie să mai știi că urmează procesul de selecție, care este destul de greu și complicat. Aici vei da peste probe eliminatorii, care presupun interviuri de selecție, examinări profesionale, psihologice, medicale şi, după caz, de evaluare a cunoştinţelor de limbi străine, de cultură generală şi de utilizare a calculatorului.
Deoarece în SRI există și documente clasificate, vei avea parte și de o verificare din acest punct de vedere. Procesul este unul complex și durează, regulă, între 6 şi 9 luni.
Examene admitere SRI
Pentru a putea deveni angajat cu acte în regula în Serviciul Român de Informații, trebuie să treci printr-o selecție foarte aspră și trebuie să te pregătești pentru următoarele examene:
- evaluarea CV-ului
- interviuri de selecție
- evaluări psihologice și teste de inteligență
- examene medicale
- examen pentru o limbă străină
- probe fizice (alergare de viteză, alergare de rezistență și tracțiuni la bară pentru băieți/ ridicarea picioarelor din atârnat în echer la fete)
- examen scris la Limba și literatura română
- examen scris la istorie
Ce beneficii are un angajat SRI?
Dacă ajungi să te angajezi în instituție, vei avea parte de foarte multe beneficii de carade poți profita:
- salariu de debut de aproximativ 4500 lei net, care poate varia ușor în funcție de experiența ta;
- program flexibil de lucru – 8 ore pe zi sau în funcţie de specificul activităţii;
- acces la servicii medicale gratuite în unităţi sanitare din cadrul reţelei sanitare proprii a SRI;
- decontarea chiriei (în anumite condiţii şi în limita unui plafon maxim);
- acces în facilităţi de cazare şi recreere proprii din zone turistice de pe teritoriul naţional;
- acces gratuit la săli de sport proprii;
- participarea la conferinţe, cursuri şi ateliere de dezvoltare personală;
- participarea, alături de colegi, la proiecte de responsabilitate socială.
Ghidul canditatului SRI
Ghidul candidatului SRI îl poți găsi aici. Trebuie să știi că admiterea nu este ușoară și trebuie să te pregătești pentru diverse probe psihologice. Aici poți aplica pentru o carieră în SRI și vei găsi toate informații de care ai nevoie, precum și posturile disponibile în SRI.