Angajații din sistemul de învățământ care s-au vaccinat după data de 9 martie nu vor avea parte de ziua liberă în plus plătită din partea statului.

Instituirea stării de alertă pe teritoriul României a avut o serie de beneficii pentru români, în special pentru bugetari. Fiindcă măsura a fost ridicată, atunci s-au pierdut respectivele beneficii. Conform Legii 221/2021, angajații care se vaccinau anti-COVID primeau o zi liberă de la stat, plătită de angajator, pentru fiecare doză plătită.

Cine s-a vaccinat după data de 9 martie nu va beneficia de zile libere

De asemenea, dacă se vaccina și cu doza booster, atunci angajatul primea 3 zile libere de la stat, plătite. La această categorie intră și angajații din sistemul de învățământ, cum ar fi profesori, educatori, învățători, bibliotecari etc.

Fiindcă starea de alertă a fost ridicată pe 9 martie 2022, atunci bugetarii trebuie să știe că prevederile actelor normative nu mai sunt luate în considerare. Acest lucru înseamnă că cei care s-au vaccinat după data de 9 mai, inclusiv cu doza booster, nu vor mai primi zile libere de la stat.

Pe de altă parte, cei care s-au vaccinat pe 8 martie, adică ultima zi din starea de alertă, vor beneficia de respectiva zi liberă. Acest beneficiu va fi decis de către angajator. Potrivit legii, zilele libere pentru imunizarea anti-COVID se oferă doar în primele 3 luni de la vaccinare.

Adio zile libere plătite pentru angajații din învățământ! Totul s-a schimbat după data de 9 mai

Ce beneficii aveau angajații pe timpul stării de alertă

Pe timpul stării de alertă, conform legii, angajații primeau respectivele beneficii:

  1. a) câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaţilor din sistemul public şi privat;
  2. b) câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor şi studenţilor;
  3. c) câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti.

Fiindcă starea de alertă a fost ridicată, datorită scăderii numărului de infectări, atunci aceste beneficii nu mai sunt valabile.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.