Polițiștii din județul Sibiu desfășoară periodic activități preventive în școli pentru a-i învăța pe elevi despre consecințele infracțiunilor.
Oamenii legii consideră că atât părinții, cât și profesorii, trebuie să se implice în aceste activități pentru prevenirea delicvenței juvenile. De asemenea, și ceilalți factori sociali cu responsabilități în domeniul ordinii și siguranței publice ar trebui să se implice în astfel de activități. În anul 2021, în unitățile de învățământ din acest județ au fost sesizate bătăi, furturi, amenințări, un act sexual cu un minor, o agresiune sexuală și chiar un viol.
Junglă în școlile din Sibiu
„O prioritare a Inspectoratului de Poliție Județean Sibiu o reprezintă creșterea gradului de siguranță al elevilor și cadrelor didactice, precum și prevenirea delicventei juvenile și a victimizării minorilor în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ preuniversitar. În acest scop, activitățile preventive desfășurate de către polițiști în unitățile de învățământ preuniversitar sunt orientate spre educația anti-infracțională a elevilor”, anunță oamenii legii.
Conform unui raport realizat pe parcursul a 11 luni din anul 2021, în școlile din Sibiu au fost sesizate 32 de infracțiuni. 16 au avut loc în mediul urban și alte 16 în mediul rural. Oamenii legii susțin că s-au sesizat 18 infracțiuni de loviri sau alte violențe, cinci furturi, două infracțiuni de amenințare, un act sexual cu un minor, o agresiune sexuală, un viol, o infracțiune de fraudă informatică, una de purtare abuzivă, o infracțiune de port ilegal de obiecte periculoase și o infracțiune de deținere fără drept de materiale pirotehnice.
Care sunt motivele infracțiunilor care au loc în școli
În ceea ce privește acuzația de viol, aceasta a fost adusă la o școală din municipiul Sibiu. Cea de act sexual cu un minor a fost adusă la o școală din Jina. De asemenea, o plângere de agresiune sexuală a fost făcută de o elevi care studiază în Agnita. Aceasta susține că agresiunea ar fi avut loc în stația de autobuz din Noiștat. Momentan, niciuna dintre acuzații nu s-a concretizat.
„Infracțiunile de lovire sau alte violențe nu sunt săvârșite de grupări organizate, ci au la bază conflicte spontane, individuale și arareori în grup (2-3 persoane), altercații simple, dar care au degenerat în fapte de agresiune”, se arată în raportul IPJ Sibiu.
Părinții, mai needucați decât copiii
Aceste infracțiuni sunt favorizate de faptul că elevii nu cunosc legislația în vigoare și consecințele faptelor sale. De asemenea, o altă cauză ar fi dezinteresul manifestat de unii părinți în ceea ce privește educația copiilor, fiindcă ei înșiși au un nivel de educație scăzut. De asemenea, în unele cazuri părinții sunt plecați la muncă în alte țări, iar elevii sunt lăsați cu bunicii sau cu alte rude. O altă cauză este anturajul greșit pe care l-au ales copiii.
Polițiștii spun că infracțiunile sunt favorizate și de faptul că legislația este deficitară și nu permite aplicarea unor sancțiuni individuale eficiente, destinate copiilor cu un comportament predelicvent.