Îmi doresc să fiu antreprenor, cu toate că încă nu am ajuns la acel nivel încă. Îmi doresc să am propria companie care funcționează, dar mai ales, care își îndeplinește misiunea cu succes.
Momentan, tot ce fac este să lucrez la acest capitol, să îmi doresc și mai mult, dar mai ales, să fac treabă și să învăț continuu din orice experiență.
Totuși, de când am deschis prima companie, mi-am dat seama că sunt anumite aspecte pe care dacă nu le stăpânești de la natură, este extrem de greu să te menții pe acest drum.
Din propria experiență și din învățăturile pe care le-am extras din munca cu alți antreprenori de-a lungul timpului, vreau să te provoc în a-ți da seama dacă ești pregătit să fii antreprenor sau nu.
Ce este un antreprenor?
Pentru a mă asigura că nu există o concepție neadecvată pentru termenul “antreprenor”, îți voi spune pe scurt ce este un antreprenor.
Potrivit dicționarului explicativ românesc, un antreprenor este persoana care conduce o antrepriză.
În termeni mai populari, un antreprenor este acea persoană care simte/ observă atunci când există o situație, un moment, un context în jurul său pe care îl poate transforma într-o afacere care să genereze bani și să mulțumească un anumit număr de oameni sau companii.
Cum îți dai seama dacă ești făcut să devii antreprenor?
Există mai multe zone specifice unei tipologii potrivite mediului de business și leadership-ului. Voi încerca să expun mai multe dintre aceste abilități, dar voi pune accent în final, pe una singură!
Din punctul meu de vedere, îți poți da seama dacă ești făcut să devii antreprenor analizând câteva criterii personale:
1. Ești un lider bun
Cum îți poți da seama dacă ești un lider bun? Foarte simplu, te poți uita la grupul de prieteni sau la grupul de la școală.
Ești acea persoană care ia mereu inițiativă, care vine cu propuneri și care organizează ieșirile sau alte aspecte importante din timpul pe care îl petreceți împreună?
Dacă ești acea persoană, tocmai ai bifat o abilitate importantă de pe lista, care îți arată că ai înclinație spre zona antreprenorială.
2. Ești mai degrabă un om complex, decât un executant
Sper că formularea mea din acest punct este destul de clară și că nu creează confuzie. Când vine vorba de un om complex,, aș face referire la tipologia de om care preferă experiențele în detrimentul unui job de executant, care preferă să înțeleagă mai multe domenii, îmbină bine latura tehnică cu cea creativă și se poate adapta în orice context profesional sau social, datorită complexității sale.
Dacă ești acel om complex, dornic de cunoaștere și învățare, ai mai bifat o abilitate care ar putea să te conducă spre drumul antreprenoriatului.
3. Nu îți este frică de provocări
Există oameni cărora le este teamă să schimbe jobul, care sunt prea confortabili pentru a încerca lucruri noi, care nu vor instabilitate sau care nu au încredere că pot face mai mult și mai bine decât ceea ce fac în prezent.
Dacă ești opusul acestei persoane, părerea mea este că mai adaugi o calitate extraordinară, care îți spune că ai putea fi capabil să încerci o carieră în antreprenoriat.
A fi antreprenor înseamnă să fii dispus să accepți provocări, chiar și neplanificate sau nedorite, dar mai ales, să fii conștient și motivat să le depășești cu orice preț.
4. Ești un om asumat, care acceptă riscuri
Asumarea, în general, dar mai ales asumarea riscurilor sunt criterii la care mulți dintre noi nu ne pricepem prea bine. A fi asumat înseamnă că ești o persoană care are încredere în sine, are capacitatea de a se îndrepta atunci când e nevoie, are capacitatea de a analiza și previziona înainte de a lua o decizie.
Dacă în viața de zi cu zi ești o persoană care atunci când spune un lucru important sau își i-a angajamentul într-un context poate să-l ducă până la capăt, iar dacă nu reușește, are capacitatea de a-și asuma consecințele, atunci ai mai bifat un punct de pe listă.
5. Ești motivat de un scop în viață
Ultimul aspect care îți arată că ești o persoană potrivită pentru un drum în antreprenoriat este scopul! Indiferent de vârstă, de etnie sau de loc, scopul, dar mai ales motivația de a ajunge la acesta sunt două lucruri extrem de importante, care te ajută într-o carieră în antreprenoriat.
Dacă ai un scop în viață, dacă te gândești la viitor și îți dorești să faci ceva cu orice preț, ai mai bifat o abilitate potrivită unui antreprenor.
De aceea, eu cred că, pe lângă toate calitățile înnăscute, un antreprenor este un om care merge până în pânzele albe pentru a-și realiza cu succes ideea sau scopul în care crede. Am scris despre câteva povești de succes cu antreprenori români și străini.
Drumul este lung, dar exemplele din societate ne arată că se poate!