Începând cu 1 ianuarie al anului în curs, salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 16%, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Fiindcă Legea Salarizării a fost amânată, salariile profesorilor au crescut doar cu 4%.

Din nefericire, acest lucru afectează întreg sistemul de învățământ. Sindicatele au anunțat pentru astăzi un protest masiv în fața Palatului Victoria. Dacă oficialii din Educație nu vor găsi o soluție pentru plata salariilor, atunci se anunță proteste generale în prag de examene naționale.

Cât câștigă un profesor cu studii superioare de lungă durată

Salariile sunt într-adevăr foarte mici comparativ cu cele din Europa. Un profesor cu studii superioare de lungă durată și încadrarea de grad didactic I are un salariu cuprins între 3.394 și 4.709.

Cei cu studii superioare de lungă durată și  grad didactic II au salarii între 3.857 și 4.227 lei. La rândul lor, profesorii care au studii superioare de lungă durată și grad didactic definitiv primesc un salariu cuprins între 3.746 și 4.003 lei, conform Știrileprotv.ro.

Acesta este adevărul! Ce salariu are un profesor din România. Sumele sunt șocante

Profesorii debutanți cu studii superioare au un salariu de 3.712 lei. Profesorii cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic I au salarii între 2.647 și 2.875 lei. Dascălii cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic II au salarii între 3.655 și 3.883 lei. De asemenea, profesorii cu studii superioare de scurtă durată și grad didactic definitiv salarii între 3.620 și 3.791 lei. Profesorii debutanți cu studii superioare de scurtă durată au un salariu pornind de la 3.381 și pot ajunge la 3.551 lei.

Inspectorii școlari, salarii uriașe

Este important de știut că în învățământul preuniversitar, cadrele didactice pot ocupa funcții de conducere, împărțite în funcții de îndrumare și de control. Aici, salariile sunt mult mai mari. De exemplu, un inspector școlar general are un salariu de peste 8.300 de lei. Salariul unui inspector școlar general adjunct este de 7.871 de lei, în timp ce un inspector școlar de specialitate primește 7.250 de lei.

Un director de școală primară primește 6.341 de lei, în timp ce un director de școală gimnazială are 6.353 de lei. Directorii liceelor primesc ceva mai mult. Un director de liceu primește 6.519, iar cel adjunct 6.226 de lei.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.