„Istorie, cultură și spiritualitate în secolele XIX-XX. Academia Română și Teologia arădeană” , este numele simpozionului ce a reușit să reunească la Arad academicieni, profesori, teologi, studenți și elevi. Evenimentul s-a desfășurat în perioada 2-4 iunie la Facultatea de Teologie „Ilarion Felea” din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad.

Deschiderea simpozionului

Simpozionul a avut parte de o deschidere festivă, ce a avut loc în aula Facultăţii de Teologie Ortodoxă, în prezența Î. P. S. Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscopul Aradului, a P. S. Părinte Dr. Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului, a P. S. Părinte Dr. Emilian Crișanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a Dlui. Acad. Ioan Bolovan, a Dlui. Dr. Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a Dnei. Prof. Dr. Codruța Stoica, prorectorul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, și a Dlui. Dr. Doru Sinaci, subprefect în cadrul Instituției Prefectului Județului Arad, a conducerii Facultății de Teologie arădene și a întregului corp profesoral, precum și a studenților.

Mesajul președintelului Academiei Române, Dl. Acad. prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, a fost citit de către Dl. Acad. Ioan Bolovan și pus accentul pe  frumoasa și îndelungata colaborare existentă între cele două instituții.

De asemenea, toți cei prezenți a subliniat rolul pe care școala teologică l-a avut în dezvoltarea culturii și școlii arădene, precum și prestigiul de care teologii arădeni au avut parte în rândul academicienilor români.

Diploma și Medalia Aniversară de 200 de ani

Cel mai important moment al întâlnirii a fost acordarea Diplomei și Medaliei Aniversare 200 de ani, Academicianului Ioan Bolovan, ce a servit ca simbol de înaltă apreciere pentru contribuția adusă la creșterea prestigiului Teologiei Ortodoxe în cultura română.

Lucrările simpozionului au continuat pe durata întregii zile, la această manifestare luând parte profesori de istorie și de teologie universitară (din București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Sibiu, Oradea și Arad), istorici și cercetători români din țară și din Voivodina, precum și dascăli și istorici locali.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.