Ion Iovcev, fostul director al Liceului teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol a fost restabilit prin decizie judecătorească. Ion Iovcev este profesorul care susține preadarea limbii române în zona transnistreană. 

În Republica Moldova există echitate

Ion Iovcev, fostul director al liceului din Tiraspol, a declart că „a mers în instanţa de judecată ca să obţină dreptate şi să demonstreze că şi în Republica Moldova există echitate”. Mai multe, acesta a subiliniat faptul că este foarte importantă predarea limbii române în zona transnistreană.

„Pe parcursul anilor, am fost şi director, şi ministru, şi ambasador. Dar dacă mă ţineam numai de ceea ce ne dicta cineva de sus, demult şcolile noastre n-ar fi fost. În pofida tulburărilor existente în regiunea transnistreană, şcolile cu predare în limba română trebuie să rămână prioritatea statului şi să le creeze condiţii normale, pentru ca tot ce avem acolo naţional să se păstreze. Are loc rusificare intensă. Noi suntem acolo ostatici în propria ţară”, a declarat directorul liceului, conform adevărul.ro.

„Ostatic în propria ţară. Cartea vieţii mele”

Ion Iovcec va lansa o carte la București care se numește „Ostatic în propria ţară. Cartea vieţii mele”. Se pare că volumul este unul autobiografic și vorbește despre lupta pe care a avut-o de-alungul celor 30 de ani de carieră împreună părinţii, profesorii şi elevii.

Acesta își dorește să redacteze și un volum cu o colecție veche de interviuri. Conform unui comunicat de presă emis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în urma analizei ordinului de concediere a lui Ion Iovcev, nu au fost identificate premise care să poată justifica necesitatea sau oportunitatea ordinului respectiv.

Ion Iovcev va trece în funcția de director din data de 16 mai 2022. Acesta a fost eliberat din funcția de director interimar al Liceului teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol în iunie 2021, chiar de către ministra educaţiei, care era la conducere la acea vreme, Lilia Pogolşa.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.