În Piața Victoriei din Târgu Mureș a fost amplasat Grupul statuar care înfățișează principalele personalități din Școala Ardeleană.

Despre Grupul statuar

Grupul statuar are o înălțime de aproximativ 3 metri și îi reprezintp pe Samuil Micu, Gheorghe Șincai, Petru Maior și Ion Budai Deleanu, străjuiți de două coloane care întruchipează o arcadă frântă.

Potrivit primarului Soós Zoltán, prin această capodoperă, orașul Târgu Mureș îi comemorează și le aduce un omagiu marilor reprezentanți ai iluminismului. De asemenea, acesta continuă și spune că este un prilej foarte bun de a celebra progresul românesc din Transilvania.

În 2019, Primăria Târgu Mureș a demarat procedura de obținere a certificatului de urbanism în vederea amplasării grupului statuar „Școala Ardeleană”. Festivitatea de dezvelire a operei de artă va avea loc pe data de 13 mai 2022.

”Colegii mei au urmărit astăzi îndeaproape asamblarea sculpturilor. Orașul Târgu Mureş îi comemorează și le aduce un pios omagiu marilor reprezentanți ai iluminismului şi progresului românesc din Transilvania. Festivitatea de dezvelire va avea loc la data de 13 mai 2022”, a scris pe pagina sa de Facebook, primarul municipiului Târgu Mureș.

Sfânta Împărtășanie pentru micuții de la ”Manpel” Târgu Mureș

Schimbăm un pic registrul, deoarece ne aflăm în perioada sărbătorilor Pascale. Astăzi, prichindeii de la Grupa mijlocie din cadrul Grădiniței „Manpel” din Târgu-Mureș au pariticpat la Liturghia Darurilor mai înainte-sfințite, la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din parohia Târgu-Mureș I.

Sfânta Împărtășanie pentru prichindeii de la ”Manpel”
Sursa Foto – zidezi.ro

Aici, micuții au fost Împărtășiți de către părintele Claudiu, care le-a și felicitate pe doamnele educatoare pentru această inițiativă nemaipomenită de a aduce prichindeii la biserică. Preșcolarii și-au continuat mai apoi ziua la prima unitate de învățământ românească din Târgu-Mureș care se afla chiar în curtea bisericii.

La finalul zilei, părintele Claudiu le-a mulțumit tuturor pentru această colaborare și pentru că au doamnele educatoare au fost atât de deschise încât au venit cu micuții la Sfânta Împărtășanie.

Share.

Alex are o experiență de peste 5 ani în presa online, precum și în content writing. Am scris pentru site-uri de top de știri din România pe diferite subiecte, cu preponderență pe internațional și educație. Acum, fac parte din echipa The Student și îmrepună vom duce proiectul la următorul nivel.