Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, consideră că angajații care ar trebui să aibă cel mai mare salariu într-o școală sunt directorii.

Oficialul din Guvernul condus de Nicolae Ciucă a anunțat că urmează o a treia sesiune de concurs pentru directorii de școli din circa 20% din unitățile de învățământ. Sunt posturi care nu au fost ocupate în primele două etape.

Salarizarea, unul dintre principalii factori decisivi

Ministrul Educației consideră că și salarizarea este unul dintre factorii care îi îndepărtează pe doritori de aceste posturi. El a explicat că în unele situații, cei care au participat la interviuri au dovedit că nu sunt suficient de bine pregătiți pentru a lua proba de interviu. În alte situații, oamenii pur și simplu nu au vrut să participe la concurs.

Motivul pentru care oamenii nu au participat la acest concurs este și salarizarea, care este destul de mică. Sorin Câmpeanu explică faptul că directorul unei școli este foarte important, iar el ar trebui să aibă cel mai mare salariu din unitatea de învățământ. Directorul unei instituții de învățământ este motorul dezvoltării acelei școli, spune Cîmpeanu.

„Dar nu întotdeauna cei care sunt profesori foarte buni, de matematică, de fizică, de chimie, de filozofie și de ce vreți dumneavoastră, au și abilități manageriale”, a explicat Cîmpeanu.

Acești angajați ar trebui să aibă cel mai mare salariu într-o școală. Sorin Cîmpeanu: Problemele în educație nu vor fi rezolvate până când resursele nu vor fi suficiente

De aceea, susține oficialul din Guvern, se va propune o lege conform căreia va apărea și funcția de director administrativ. Întrebat dacă va fi reglată salarizarea directorilor, Cîmpeanu a răspuns:

Ei ar trebui să aibă cel mai mare salariu

„Problemele în educație nu vor fi rezolvate până când resursele nu vor fi suficiente. Pe mai multe planuri. Dacă ne raportăm la planul salarizării, consider că salariul unui profesor debutant ar trebui să fie 25% din salariul maxim din grilă. Plecând de la această bază ar trebui reașezate toate salariile, în așa fel încât și directorii să aibă un salariu motivant”, a explicat ministrul.

Ministrul Educației consideră că un director ar trebui să aibă cel mai mare salariu dintr-o școală. El a dat exemplu universităților, unde rectorul este cel mai bine plătit angajat. Dacă acest model a funcționat în universități, spune oficialul, va funcționa și în școli.

Share.

Absolventă a Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion, Mădălina Cristea și-a început activitatea în presă în anul 2017, ca voluntar la publicația facultății. De-a lungul anilor a fost colaborator la mai multe publicații de renume din România și a scris pe mai multe domenii, cum ar fi economie, justiție și administrație locală. Mădălina este o tânără pasionată de informație, curioasă și conștientă că în fiecare zi are câte ceva de învățat. Nu se ferește să pună întrebări autorităților și personajelor interesante din societate, iar atunci când are un obiectiv de îndeplinit, nimic nu o poate opri.