În ultimul timp văd un interes al elevilor de a trece facultatea în plan secundar sau chiar de a aborda un drum care exclude facultatea în totalitate.

M-am tot întrebat oare de ce? Din informații luate din stânga și din dreapta, din părerile mele personale, m-am gândit să înșir într-un articol opt motive care s-ar putea să îi determine pe tineri să nu meargă la facultate deloc.

Am adunat câteva răspunsuri de la elevii cu care am vorbit despre asta și am selectat cele mai interesante motive din mai multe discuții cu aceștia. Iată ce spun elevii.

1. Nu știu ce facultate să aleg

Chiar dacă la prima vedere pare un motiv banal, am observat că doi elevi dintre cei cu care am vorbit mi-au dat și un argument valabil, din punctul meu de vedere. Aceștia au spus că nu sunt deciși de drumul pe care vor să-l apuce în viață și consideră că ar putea să mai amâne măcar un an alegerea unei facultăți.

Își vor da bacul, vor să se angajeze într-o companie (aveau un plan în sensul acesta), iar după ce vor prinde niște experiență în sensul acesta, se vor gândi mai bine care este ramura pe care vor să meargă. Au fost conștienți de faptul că un loc de muncă s-ar putea să le distragă focusul pentru facultate, că s-ar putea să îi determine să aleagă munca în detrimentul facultății.

Pentru ei, este mai important aspectul financiar din diverse motive, iar faptul că nu sunt siguri pe ce profil să meargă la facultate îi determină să aleagă celălalt plan.

Din punctul meu de vedere aceasta este o decizie corectă, gândindu-mă că și eu am fost expus la aceeași provocare atunci când am terminat liceul. M-am decis spre ce facultate să merg în ultimul moment, iar asta nu s-a dovedit a fi o decizie bună. Am renunțat la facultatea de drept după un semestru și am ales să lucrez.

În cele din urmă, după 3 luni de muncă, după ce mi-am dat seama că-mi place domeniul în care lucram, am ales să merg pe un profil de economie. Nu regret această decizie, însă regret faptul că am ales greșit în prima instanță, iar ca mine, cunosc destui.

Așadar, felicitări celor doi elevi care și-au prezentat curajul de a amâna acest pas important în ceea ce privește viitorul lor, iar mai ales, felicitări pentru atitudine și pentru asumarea deciziei.

2. Nu mă simt în stare să urmez o facultate

Acest motiv l-am regăsit la un singur elev, dar totodată, m-am bucurat foarte tare să aud cu câtă sinceritate vorbea. Îmi spunea că pentru el este un pas foarte greu bacul, darămite facultatea. Încă se chinuie cu matematica, abia așteaptă să termine liceul și speră că va reuși măcar să ia bacul.

Și-a dat seama că el nu e de facultate și că mai degrabă ar face un curs de calificare într-o meserie de viitor. Mi-a mărturisit că ar vrea să devină frizer sau șofer. Înțelege că facultatea i-ar mai da bătăi de cap încă 3-4 ani și nici să plece foarte departe de casă nu ar vrea, iar în orășelul lui nu are facultate.

Oricum, până să se gândească la facultate mai are un hop important: bacul. Nu s-ar lăsa până când nu și-ar lua diploma de bac, deși știe că îi va fi destul de greu.

Felicitări pentru sinceritate!

3. M-am decis că nu am nevoie de facultate pentru deveni un bun profesionist

Un alt elev cu atitudine faină mi-a mărturisit că pe el l-a învățat viața să fie foarte practic, să meșterească orice lucru pe lângă casă de când era mic și mergea cu tatăl său să repare utilajele celor din sat. A dezvoltat o pasiune pentru reparații și pentru lucrul cu uneltele. Știe să repare orice prin casă, știe să taie cu drujba, știe să construiască lucruri.

Mai mult, spune că a văzut cât de profitabilă este această meserie și că și-ar dori să lucreze ca electrician sau instalator la o firmă dintr-un oraș apropiat. A văzut că firma respectivă caută tineri pentru angajare, că le oferă și cursuri de specializare. Pe lângă asta, spune că și-ar căuta lucrări prin oraș, să meargă să le repare lucruri oamenilor prin casă.

Într-adevăr, l-am simțit ca fiind un om practic, un om care nu se ascunde după deget. Nu îi place foarte tare la școală, dar în schimb îi place foarte mult să urmărească vloguri despre amenajări, bushcrafting, sau cu oameni care au ateliere de tâmplărie.

Felicitări și ție, cred cu tărie că vei avea o viață frumoasă și o meserie pe care o vei face cu drag.

4. Am deja o activitate care îmi consumă mult timp

Doi liceeni în clasa a 12-a mi-au spus că abia așteaptă să plece de la școală ca să se joace pe calculator. Sunt pasionați de gaming și cu puțin timp în urmă și-au deschis un canal de YouTube. Nici nu vor să audă de facultate. I-am întrebat dacă nu i-ar tenta o facultate în IT, dar mi-au spus că pe de-o parte da, însă nu cred că se vor descurca.

Pe de altă parte, mă gândeam eu că nu s-ar descurca și din pricina faptului că stau mult la calculator și își pierd serile pe jocuri. Corect și asta, nu m-au contrazis! Oricum, mi-a plăcut faptul că sunt doi tineri motivați de a face o carieră pe internet, iar din ce mi-au povestit, părea că se și pricep la cum să o facă.

Mi-a plăcut de ei că aveau un plan și că nu mi-au aruncat motive fără argumente. Sper să le iasă treaba cu YouTube-ul, sper să devină profesioniști în ceea ce fac.

5. Vreau să merg în armată

Mai demult, am făcut un interviu pe blog cu un prieten de-al meu care a urmat o academie militară. Ca urmare a acelui articol, am primit mai multe întrebări, iar pe unii dintre cei care mi-au scris i-am redirecționat chiar către el.

Voiau să afle mai multe despre această oportunitate, despre ce înseamnă să fii student la o facultate cu profil militar. M-am împrietenit cu acei băieți pe rețelele sociale, iar acum am fost surprins să văd că unul dintre ei și-a îndeplinit un vis, chiar și fără facultate.

Mi-a spus că a cochetat cu ideea de a merge la o academie militară, însă nu s-a descurcat foarte bine la bac și are șanse cam mici. Examenele sunt grele, competiția este mare, așa că a coborât un pic mai jos și s-a decis să meargă la o școală postliceală.

Am mai discutat cu el anul trecut, mi-a spus că și-a depus dosarul și colo și colo, iar acum, m-am bucurat să aud că a intrat la o Școala Militară de Maiștrii Militari și Subofițeri de la Bobocu. Mi-a mărturisit că pentru el cariera militară a reprezentat întotdeauna o opțiune, că nu și-a dorit altceva și că se bucură că deși nu face facultate, are ocazia să facă ceva cu viața lui, care să îi ofere confort și stabilitate.

Felicitări! Faci parte dintre oamenii care nu renunță la visul lor, chiar dacă acela nu este de a deveni șef sau milionar (cum am tot auzit de la alții).

6. Vreau să fac bani din crypto și NFT-uri

Aceasta este o poveste impresionantă și vreau să vă spun că am auzit-o de la 3 persoane. Doi erau chiar colegi, iar cealaltă persoană chiar mi s-a părut un elev foarte inteligent.

Acești trei elevi mi-au spus că “banii nu se fac muncind” sau că “munca este pentru tractoare” :)). Astfel, ei vor să investească și să facă bani din criptomonede și NFT-uri.

Mi s-a părut interesant, mai ales că se vedea de la distanță că știu mai bine decât mine cum funcționează, că deja fac parte din comunități mari pe discord sau telegram. Unul dintre ei mi-a spus că deja are câteva mii de euro în NFT-uri, că se gândește la strategii de a face o sută de mii de euro în maxim 3 ani.

Fără să judec că nu am de ce, mi-a plăcut de ei, dar dintre toți, doar unul mi-a și demonstrat că are de ce să nu își continue studiile. Probabil și eu dacă aș fi avut în clasa a 12-a 5-6 mii de euro în cont (pe care nici măcar nu-l aveam pe atunci) m-ar fi tentat să nu merg la facultate.

Mi-au spus că sunt implicați în diverse proiecte și că au intrat în posesia unor NFT-uri pentru că s-au oferit să fie admini în diverse comunități pe discord. Se vede că le place, probabil că se pricep și să modereze și să comunice, așa că, până la urmă, nu pot decât să-i felicit pentru decizie.

Mi se pare ceva de viitor, riscant, dar demn de apreciat față de cei care își asumă aceste riscuri și cred că pot avea o viață relaxantă, fără a trebui să muncească de la 9-18. Totuși, sper să învețe și ce să facă cu acei bani – asta nu i-am mai întrebat.

7. Vreau să devin antreprenor

Acest motiv l-am lăsat la final deoarece a fost motivul invocat de cei mai mulți dintre cei cu care am discutat. Primesc e-mailuri pe adresa blogului în care tinerii mă întreabă ce facultate să aleagă dintre x și y. Nu pot niciodată să răspund la această întrebare, dar îmi pot da cu părerea dintr-un punct de vedere obiectiv.

Mereu îi întreb pe elevi ce le place să facă, la ce se pricep mai bine, ce îi atrage și chestii de genul acesta, astfel încât să-mi pot da seama încotro să-i îndrum.

După mai multe discuții, mi-am dat seama că există foarte mulți tineri care vor să devină “șefi”, să aibă multe afaceri, să lucreze doar pentru ei sau să-și dezvolte o pasiune/ idee în care cred.

De multe ori i-am întrebat, totuși, de ce se mai orientează către o facultate. Unii dintre ei mi-au spus că le e teamă că nu vor reuși și că văd facultatea ca pe un plan de rezervă. Vor să se orienteze către facultatea de management, business și în general facultăți din sfera economică.

Alții mi-au spus că au pe cineva în familie care are o afacere și că vrea să lucreze acolo până se consideră pregătiți de a-și face ceva pe cont propriu, deși nu știu exact ce.

Câțiva dintre ei mi-au spus că sunt pasionați de diferite domenii și că le-ar plăcea să ia fonduri (agricultură, IT), că s-au documentat bine și că deja au tangențe cu zonele acestea (au lucrat sau lucrează în domeniu, deși sunt elevi).

Bravo lor pentru atitudine! În viață este bine să experimentezi, iar dacă sunteți persoane muncitoare și dedicate, cu modele bune, cu siguranță veți reuși.

8. Vreau să învăț programare din cursuri și să mă angajez

Nu am rămas surprins să aud asta chiar de la elevi de la un profil de mate-info. Nu am rămas surprins deoarece văd eficiența cursurilor online și înțeleg faptul că acestea oferă mai multe avantaje pentru cei care nu au răbdare să urmeze o facultate de 3 sau 4 ani în domeniu.

În ultimul timp, am văzut destule cazuri de re-conversie profesională, de la învățători care s-au transformat în programatori și până la ospătari care au făcut această schimbare. Am trecut și eu prin câteva cursuri simple și într-adevăr, este chiar util să poți învăța într-un timp scurt ceea ce vei dobândi în câțiva ani de facultate.

Totuși, facultatea de informatică are rolul ei, iar din punctul meu de vedere, se pot duce în zona de cursuri online doar cei perseverenți, cei care sunt motivați foarte tare să le termine, să își facă un portofoliu de proiecte cu care să poată emite pretenții la angajare.

Practica este foarte importantă în acest domeniu, astfel că dacă doar urmezi un curs sau două și nu ai implementat ceea ce ai învățat într-un proiecțel personal, este foarte greu să te angajezi.

Oricum, există multe cursuri bune de programare, ținute de specialiști care știu să explice, care dau feedback constant, care te ajută să te pregătești pentru angajare. Din aceste motive, consider că cei care aleg să urmeze cursuri de specializare în defavoarea facultății nu iau o decizie greșită.

Toate motivele invocate în acest articol aparțin unor elevi cu care am discutat de-a lungul timpului. Gândindu-mă la acest subiect, m-am decis să adun câteva discuții și să le prezint într-un articol interesant, din punctul meu de vedere.

Este fascinant să vezi cum gândesc tinerii în aceste timpuri schimbătoare, în care totul se întâmplă extrem de rapid, iar facultățile rămân în urmă, în unele cazuri. Este interesant să văd curaj, atitudine și asumare a deciziilor în rândul celor mai mici.

Răspunsurile au fost reinterpretate de către mine pe alocuri, astfel încât să ofer o înțelegere mai ușoară a discuțiilor.

Share.

Fondator al platformei thestudent.ro - Specialist Marketing - Content Writer. Obiectivul meu este acela de a crea cea mai mare comunitate online prin care tinerii pot accesa informație de calitate, utilă și corectă.