Ziua Învăţătorului este celebrată anual pe data de 5 iunie. Legea nr. 289/2007, prevede existența acestei zile şi este împărțită cu data naşterii lui Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului românesc modern, conform Agerpres.

Istoria învățământului

Gheorghe Lazăr (n. 5 iun. 1779 – m. 17 sept. 1823) a fost un  organizator şi conducător de şcoală, autor al mai multor manuale, inginer practician, orator, moralist şi scriitor. Născut la Avrig, tânărul Lazăr a beneficiat de o pregătire enciclopedică, studiind, mai întâi la Cluj, apoi la Viena, limbi străine, teologie, drept, filosofie, ştiinţe, pedagogie, literatură, matematică, inginerie, ştiinţe militare, medicină, fiind influenţat de curentul iluminist, potrivit volumului “Dicţionarul literaturii române de la origini până la 1900” (Bucureşti, Editura Academiei, 1979).

Gheorghe Lazăr a inaugurat în august 1918 prima şcoală superioară românească în localul de la “Sf. Sava”, conform https://cnlazar.ro. Aici prin bine cunoscuta “Înştiinţarei” a expus un adevărat proiect de organizare a învăţământului românesc în patru trepte (“tagme”) de învăţături: de la prima treaptă, destinată începătorilor, care prevedea predarea unor cunoştinţe elementare de scris şi citit, elemente de religie, de gramatică şi de aritmetică, la cea de-a patra, destinată desăvârşirii studiilor tehnice pentru pregătirea inginerilor, pe de o parte, a juriştilor şi profesorilor, pe de alta, iar pentru cei care doreau să se facă preoţi, se preconiza un program aparte, cu ore de religie şi istoria religiei, potrivit lucrării amintite.

Ce spune legea

70 de parlamentari au dat startul acestui proiect legislativ deoarece “drumul României în Europa trece, invariabil, prin şcoală” şi se cuvine ca învăţământul să primească atenţia bine meritată, acesta fiind unul dintre domeniile care “ne mai reprezintă cu onoare în exterior”, conform www.cdep.ro.  Din această cauză,  Ziua învăţătorului se doreşte a fi un moment bun de reflecţie asupra şcolii şi a slujitorilor ei, o oportunitate pentru a ne manifesta recunoştinţa faţă de dascăli. Ziua de 5 iunie a fost aleasă deoarece reprezintă data naşterii “fondatorului învăţământului în limba naţională în Ţara Românească” – Gheorghe Lazăr.

Senatul a adoptat propunerea legislativă la 20 iunie 2007 şi Camera Deputaţilor la 9 octombrie 2007. Legea nr. 289/2007 privind instituirea zilei de 5 iunie ca Zi a învăţătorului a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 749 din 5 noiembrie 2007.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.