Concursul care a avut ca scop profesionalizarea directorilor de școli și grădinițe din județul Sibiu s-a încheiat cu un rezultat neașteptat. 17 grădinițe și 17 școli, un liceu, două cluburi sportive școlare și un centru școlar de educație incluzivă au rămas în continuare fără director, deoarece rezultatele participanților la concurs au fost nemulțumitoare.

În Sibiu sunt 111 directori în școli și grădinițe care au cunoștințe solide de management educațional, date centralizate în urma parcurgerii concursului organizat de Ministerul Educației și, respectiv, de Inspectoratul Școlar Județean. Mulți dintre ei sunt aceeași directori care dețineau funcțiile și înainte de acest concurs, însă declarațiile arată ca sunt mult mai bine pregătiți și în plus vor lucra pe baza proiectelor pe care le-au prezentat la interviuri.

După prima sesiune, organizată în toamna lui 2021, au rămas vacante 58 de posturi de director și 32 de posturi de director adjunct. La finalul celei de-a doua sesiuni, au fost ocupate din acestea 21 de posturi de directori și 12 de director adjunct. Situația posturilor ocupate și a celor rămase vacante nu este pe deplin clară, deoarece documentele publicate de Inspectoratul Școlar Județean nu corespund perfect, informează site-ul sibiu100.ro.

Mai precis, au rămas 38 de posturi de directori plini și 19 de directori adjuncți de la grădinițe, școli, licee, colegii și celelalte unități de învățământ neocupate. Din păcate multe dintre posturile vacante de director adjunct sunt neocupate chiar la unități care nu au nici director plin, astfel că managementul ce urmează să fie reluat în aceste unități va fi mai dificil.

,,Cauzele pentru care posturile nu au fost ocupate sunt ușor de dedus: lipsa de pregătire a candidaților sau concursul prea dur. Trebuie să remarcăm că o serie de profesori care au candidat pentru posturi de director, atât în prima etapă, din toamna trecută, cât și în etapa din acest an, au luat note foarte bune, atât la proba scrisă, cât și la interviu. Există însă și cazuri de note care nu fac deloc cinste candidaților”, informează sibiu100.ro.

Una dintre probele la care au fost supuși candidații, proba scrisă, a constat într-un test de tip grilă cu 50 de întrebări cu un singur răspuns corect, având ca temă capacități și competențe relevante pentru activitatea de management educațional, respectiv capacități cognitive și competențe de management și leadership.

Lista directorilor validați de IȘJ Sibiu în urma concursului din sesiunea ianuarie – aprilie 2022

 

Grădinița „Frații Grimm” Sibiu – Cucer Anița

Grădiniția cu program prelungit „Dumbrava Minunată” Mediaș – Ionescu Maria

Clubul Sportiv Școlar Șoimii Sibiu – Troancă Ioan-Florin

Centrul Județean de Excelență Sibiu  – Seușan Mihaela – Carmen

Școala Gimnazială Radu Selejan Sibiu – Corobană Nelia

Școala Gimnazială Nr. 13 Sibiu – Stancu Cătălina Ioana

Școala Gimnazială Nr. 25 Sibiu – Petruț Mirela Monica

Școala Gimnazială 7 Mediaș – Popovici Gheorghe

Școala Gimnazială „Stephan Ludwig Roth” Moșna – Ganea Anda Ioana

Școala Gimnazială „Ioan Pop Reteganu” Orlat – Blenche Leon

Școala Gimnazială Poplaca – Stroe Monica

Școala Gimnazială Racovița – Ucean Dorina

Școala Gimnazială „Samuil Micu” Sadu – Bănicioiu Cristina Geanina

Școala Gimnazială Șura Mică – Cîrtog Liliana

Școala Gimnazială Tilișca – Popa Mihaela

Colegiul Național „Octavian Goga” Sibiu – Ileșan Daniela Florentina

Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu – Solomon Marian

Liceul Teoretic „Constantin Noica” Sibiu – Ordean Mihai Victorin

Liceul Tehnologic „Avram Iancu” Sibiu – Lăutaru Ilie

Liceul Tehnologic Construcții și Arhitectură Carol I Sibiu – Soare – Popescu Alina

Liceul Tehnologic Cisnădie – Raicu Dana Codruța

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.