Peste 11.000 de preșcolari și elevi din ciclul primar și gimnazial din județul Suceava, care provin din familii cu venituri modeste,  vor primi tichete sociale, în cuantum de 500 de lei/an, pe suport electronic pentru sprijin educațional, conform newsbucovina.ro

În anul școlar 2021-2022 vor primi tichetele sociale pe suport electronic 11129 de preșcolari și elevi, mai exact 1902 copii din învățământul preșcolar, 5336 copii din ciclul primar și 3881 de elevi din ciclul gimnazial, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Suceava, profesorul Cezar Anuței.

Beneficiarii acestui sprijin educațional provin din 547 de unități de învățământ, atât din mediul rural, cât și din mediul urban.

De joi, 7 aprilie anul curent, a început distribuția cardurilor electronice către școli. De aici, unitățile de învățământ le vor repartiza beneficiarilor, iar banii vor fi virați după ce Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) va primi confirmarea că suporturile electronice ale tichetelor au ajuns la destinatari.

Pentru acest proiect, MIPE a publicat un Ghid de Utilizare a Tichetelor Sociale, în format electronic, unde se precizează faptul că elevilor le va fi alocată suma de 500 de lei/an, iar banii vor putea fi utilizați  în termen de 12 luni de la data alocării pe card. Suma va putea fi folosită doar pentru achiziționarea de rechizite, articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane sau alte materiale în folosul educației. De asemenea, cu banii primiți se mai pot procura articole de vestimentație necesare frecventării grădiniței sau școlii.

Numărul beneficiarilor s-ar putea mării pe viitor, deoarece Inspectoratele Școlare ar urma să transmită lunar către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lista beneficiarilor (omiși din lista inițială) pentru care se dorește emiterea unui suport electronic pentru tichete sociale pentru sprijin educațional. Mai mult de atât, dacă tutorii sau părinții copiilor pierd cardul, Inspectoratele sunt în măsură să solicite de la Minister alt suport electronic. Elevii care nu frecventează școala sau au părăsit țara, vor fi excluși din acest proces.

Acordarea ajutorului financiar se face din fonduri externe nerambursabile pentru sprijinirea elevilor cei mai defavorizați în cadrul proiectului cofinanțat din Fondul de Ajutor European pentru cele mai defavorizate persoane prin Programul Operațional “Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate” (POAD 2014- 2022).

,,Programul are ca obiectiv sprijinirea copiilor dezavantajați care frecventează o grădinița din învățământul de stat și se află în întreținerea unei familii al cărei venit minim lunar pe membru de familie este de până la de două ori nivelul venitului minim, dar și a elevilor din ciclul primar și gimnazial care frecventează o școală, la cursuri de zi, și se afla în întreținerea unei familii al cărei venit mediu lunar pe membru de familie este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară”, se arată în ghidul menționat.

,,Ca urmare a implementării acestui program, se asteaptă o îmbunătățire a condițiilor pentru frecventarea școlii a copiilor proveniți din familii dezavantajate și prevenirea abandonului școlar sau a părăsirii timpurii a școlii”, mai precizează surse din Ghid.

Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.