Ziua de 1 iunie 2022, o să fie o zi liberă nelucrătoare pentru elevi, profesori și părinți, conform Codului Muncii.

Despre 1 iunie

Ziua internaţională a copilului a fost decisă în 1954, primind numele de Ziua Universală a Copiilor, care se sărbătorește pe 20 noiembrie, în fiecare an, promovând colaborarea internaţională şi conştientizarea problemelor copiilor din întreaga lume, dar şi dezvoltarea bunăstării acestora, conform site-ului www.un.org.

Ziua de 20 noiembrie reprezintă data când Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989. Convenţia clarifică o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie, protecţie împotriva violenţei, scrie site-ul organizației. Convenţia stabileşte o serie de drepturi ale copiilor, între care dreptul la viaţă, la sănătate, la educaţie, la joacă, la viaţă de familie, protecţie împotriva violenţei, spune agenția de presă Agerpres.

Prin Rezoluţia nr. 836, adoptată la 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a recomandat ca toate ţările să instituie o Zi a copilului şi a sugerat guvernelor ca această zi să să fie celebrată de fiecare ţară la o dată pe care o consideră potrivită.

În România, Ziua internaţională a copilului este sărbătorită la data de 1 iunie, ca şi în alte aproximativ 50 de ţări. Totodată, alte peste o sută de ţări celebrează o zi a copilului la date diferite, adaugă Agerpres.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea legii prin care este modificat Codul muncii prin declararea zilei de 1 iunie – Ziua Copilului ca sărbătoare legală în care nu se lucrează, pe date de 16 noiembrie 2016. De aceea, din 2017, ziua de 1 iunie este nelucrătoare.

Când se încheie anul școlar

  • Elevii din clasa a XII-a/a XIII-a au încheiat cursurile pe 27 mai. Probele de Bacalaureat 2022 au loc în perioada 6-23 iunie. Fără ziua de azi, 29 mai, au rămas 8 zile până la prima probă de competențe din cadrul sesiunii de BAC 2022 iunie-iulie.
  • Elevii din clasa a VIII-a încheie cursurile pe 3 iunie. Evaluarea Națională 2022 are loc pe 14-17 iunie. Fără ziua de azi, 29 mai, mai sunt 16 zile până la prima probă, proba scrisă la Limba și literatura română.
  • Pentru grupele de grădiniță și celelalte clase (școala primară, clasele a V-a – a VII-a și a IX-a – a XI-a), cursurile se încheie vineri, 10 iunie.
Share.

Student la facultatea de Traducere și Interpretare din cadrul Universității de Construcții București. Scriu articole de plăcere, jurnalismul fiind una dintre pasiunile mele și sper să reușesc în viață mergând pe acest drum.